Словачка: Промена става о "Косову" зависи од нормализације односа са Србијом

Министарство спољних послова Словачке саопштило је да ће свака промена става о "Косову" зависити од нормализације односа Београда и Приштине

Министарство спољних послова Словачке саопштило је да је упознато са захтевом тзв. Косова за чланство у ЕУ, истичући да промена става те земље о "Косову" зависи од нормализације односа са Србијом.

"Словачка Република је обавештена о захтеву 'Косова' за чланство у ЕУ. Као што смо рекли и поновили више пута, став Словачке према 'Косову' заснован је на декларацији Националног савета Словачке Републике из 2007. Свака промена става о томе, зависиће од нормализације односа Београда и Приштине", саопштило је словачко Министарство спољних послова, преноси "Газета Експрес".

Како је наведено у саопштењу, једини начин за нормализацију односа Београда и Приштине је активно учешће у дијалогу који води Европска унија, а који би, према њиховим речима, требало постепено да доведе до правно обавезујућег споразума.

"Овај споразум треба да одражава вредности и стандарде ЕУ, који су кључни како би 'Косово' напредовало на свом европском путу", истакли су у Министарству спољних послова Словачке.

Наводи се да Словачка подржава француско-немачки план.

"Подржавамо сваку иницијативу која нас може приближити правно обавезујућем споразуму", наводи се у саопштењу.