Србија и Балкан

Абазовић: Ванредни парламентарни и председнички избори да буду одржани у истом дану

"Мислим да је та епизода завршена, а мандатар је свој посао покушао да уради крајње коректно, саслушао је све предлоге, моделе, врло толерантно приступио", рекао је премијер о краху преговора за састав владе
Абазовић: Ванредни парламентарни и председнички избори да буду одржани у истом дану© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Премијер Абазовић је поручио да би у циљу рационализације било логично да ванредни и парламентарни председнички избори буду одржани у истом дану.

"Рокови су неумољиви, председничке изборе морамо расписати веома брзо, ја се надам да ће то урадити председница Скупштине, а парламентарни избори морају бити плод договора око скраћења мандата", казао је Абазовић.

На питање да ли постоји могућност да се преговори парламентерне већине наставе, премијер и лидер Грађанског покрета УРА је рекао да „влада не може бити формирана на начин да се не зна ниједно програмско одређење и кадровско решење, осим мандатара". Истакао је да је то неозбиљно и поновио да је захтев коалиције Црно на бело био да се договоре око свега, па онда да закажу седницу Скупштине.

"Реално не видим како бисмо сада могли опет да се вратимо за исти сто, а да имамо сличну ситуацију", казао је Абазовић и додао да политичари често знају да изненаде па ако дође до позитивног изненаћења "онда нема никаквих проблема", оценио је он.

Мандатар је, наводи премијер, свој посао покушао да одради врло коретно и толерантно поступио према свему што се чуло.

Абазовић је апеловао на све политичке субјекте да се што пре изаберу судије Уставног суда а на питање колико је реално да Демократски фронт (ДФ) и актуелна позиција гласају за скраћење мандата Скупштини, рекао је да то није питање за њега.

"То је питање за ДФ, они нека то договоре са ДПС-ом", поручио је Абазовић.

Председник Нове српске демократије и један од лидера ДФ Андрија Мандић окривио је Социјалистичку народну партију (СНП), ГП УРА и ЦИВИС за крах преговора јер не прихватају да са остатком странака парламентарне већине закажу седницу Скупштине на којој би била изабрана нова црногорска влада и шеф парламента.

 

image