Србија и Балкан

Шаља: Курти ће морати да поднесе оставку ако не формира ЗСО

Он је истакао да Влада може пасти после 17. фебруара, a да нови избори могу бити одржани 23. априла, паралелно са изборима на северу Косова
Шаља: Курти ће морати да поднесе оставку ако не формира ЗСОwww.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Стручњак за безбедност Дризан Шаља оценио је да ће косовски премијер Аљбин Курти морати да поднесе оставку уколико се не реши питање Заједнице српских општина.

"ЗСО је камен темељац наставка дијалога. Влада Косова је израдила статус придруживања општина са српском већином. Косово не може да избегне одговорност у вези са оснивањем ЗСО", рекао је Шаља , а преноси "Јуроњуз Албанија".

Он је истакао да Куртијева влада може пасти после 17. фебруара, ако Курти настави да одбија формирање ЗСО и додао да нови избори могу бити одржани 23. априла, када су заказани избори на северу Косова.

"У случају да Влада Косова покуша да нађе алтернативно решење, онда ће наши стратешки партнери предложити проналажење алтернативних партнера за спровођење ЗСО. Премијер Курти би требало да поднесе оставку. САД су рекле да ће стати иза ЗСО и да ће она бити формирана. Очекује се да ћемо после 17. фебруара остати без владе. Куртијева мисија је да што пре оживи ЗСО, иначе ћемо имати нове изборе 23. априла ове године, када су планирани и избори на северу", рекао је Шаља.