Србија и Балкан

Жиофре: Грађанима Србије сигурно неће бити уведене визе за ЕУ

Шеф делегације ЕУ поручио Србима да им неће бити потребне визе за улазак у Унију
Жиофре: Грађанима Србије сигурно неће бити уведене визе за ЕУwww.globallookpress.com © iblmox01488126.jpg Martin Moxter/imageBROKER.com

Шеф делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Емануел Жиофре изјавио је да грађанима Србије "сигурно" неће бити потребне визе за улазак у ЕУ.

"Сигурно неће бити виза за Србију према Европској унији, 2023. ћемо усвојити један административни механизам за земље којима није потребна виза за улазак у ЕУ", рекао је  Жиофре на Радио-телевизији Војводине.

Он је објаснио да ће грађани Србије пре путовања морати да попуне формулар путем интернета, али да ће се то односити и на остале државе као што су САД и Израел, те да то нема везе са визама, преноси Н1.

На констатацију да је осећај великог броја људи у земљи да Срби сада плаћају цену за сукоб у Украјини који нема никакве везе са Србијом и да је ЕУ била прилично оштра према Србији као земљи кандидату он је рекао да то није најтачнија ситуација.

Сукоб у Украјини је "створио много проблема, морамо да реагујемо на то и да налазимо решења, а решења налазимо за све укључујући и Србију. Један део пакета за санкције је имао ненамераване негативне последице по Србију у домену енергетике, али то ће да се исправи. Уводимо мере да се позабавимо питањем трошкова енергије у Европи и позвали смо земље Западног Балкана, укључујући и Србију, да учествује у тим мерама, као што је нпр. заједничка платформа за куповину енергената, тако да је Србији понуђено да учествује у тим пројектима", рекао је Жиофре.

image
VV inauguration
banner