Србија и Балкан

Мале богиње опет у Србији: Заражено најмање четворо деце, сва невакцинисана

Мале богиње потврђене су код четворо деце и једне одрасле особе у Смедереву, а за још шест особа се чекају лабораторијски резултати
Мале богиње опет у Србији: Заражено најмање четворо деце, сва невакцинисанаwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Србији, изгледа, прети још једна епидемија морбила, захваљујући слабом обухвату вакцинације. Мале богиње потврђене су код четворо деце и једне одрасле особе у Смередеву, а за још шест особа се чекају резултати.

Троје деце је хоспитализовано и у стабилном је стању. Једно дете, одојче, има умерено тешко стање, док су друга два детета узраста до две године. Ниједно дете није вакцинисано, док је вакцинални статус одраслог зараженог непознат.

Морбиле један од водећих узрока смртности деце у свету

Епидемијске мере код пацијената код којих је постављена сумња на морбиле су спроведене, постоји посебно изолационо одељење и појачане су противепидемијске мере. Лекари опет позивају на вакцинацију ММР вакцином која штити од малих богиња, рубеола и заушака.

Мале богиње, односно морбиле, један су од водећих узрока смртности деце у свету, иако се ефикасно могу спречити безбедном вакцином ММР која је у Србији доступна више од 40 година. Стручњаци кажу да је за колективни имунитет потребно да опсег вакцинисаних буде преко 95 одсто. У Србији, обухват вакцинисаних је прилично низак, због чега је струка упозоравала да нам је епидемија на прагу.

"Према подацима којима располажемо, обухват у прошлој години је био 71 одсто када је реч о узрасту деце до две године, док је код деце предшколског узраста тај обухват око 85 одсто, што није довољно", навела је Директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић за "Новости".

Јовановић каже да се клиничка слика најчешће манифестује високом температуром, цурењем носа и црвенилом очију, а након неколико дана и појаве оспи.

"Четири дана пре него што се појаве оспе, особа је високоинфективна као и четири дана после појаве осипа и може је пренети на друге. Зато апелујемо на све родитеље чија су деца напунила годину дана да се јаве на пункт за вакцинацију и да вакцинишу своју децу", рекла је за РТС Верица Јовановић.

Епидемија морбила, нажалост, није ретка појава у Србији где су теорије завере да ММР вакцине изазивају аутизам узеле маха. Две највеће епидемије малих богиња евидентиране су 1997. године, када је умрло седам особа, и 2017. године када је преминуло 15 особа, махом деце. У периоду од 2009. до да 2017. готово сваке године је долазило до мини епидемије у Србији.

"Ако знамо да може да се развије веома опасна компликација, као што је упала мозга, молим родитеље, кад већ имамо нешто што може да спречи појаву морбила да деца приме ту вакцину. Све те приче о аутизму, или било каквим поремећајима који настају после вакцине су измишљене", поручила је министарка здравља Даница Грујичић.

Савети за труднице

Министарка истиче да је вакцина нешто што је медицина засновала на доказима и да не треба са вакцинама повезивати појаву одређених болести.

"Много је важније да се мајке током трудноће, посебно у првим месецима трудноће, на неки начин изолују, да пазе где се крећу и да не долазе у контакт са људима који су инфицирани на било који начин. Позивам све од 12 месеци до 18 година, ако неко није примио, нека прими ту вакцину. Евидентно смо дошли до тога да је стерилитет значајно порастао, заушке праве велики проблем посебно дечацима. Дајте нека приме, посебно тај мушки стерилитет да спречимо на тај начин што ћемо спречити да оболе од заушки", нагласила је министарка.

Педијатар Дома здравља Чукарица Др Дејан Јонев рекао је за "Новости" да је уверен да ће се сада морбиле раширити као и у последњој епидемији 2017. године, уз упозорење да сада имамо још мање вакцинисаних.

image