Србија и Балкан

Пет година од убиства Оливера Ивановића, непознати налогодавци и починиоци; Одржан помен у Храму

Приштинске власти нису желе да сарађују са државним органима Србије, у неколико наврата је саопштио званични Београд
Пет година од убиства Оливера Ивановића, непознати налогодавци и починиоци; Одржан помен у Храму© Antonio Ahel/ATAImages

Данас се навршило пет година од убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, а налогодавци и починиоци и даље нису утврђени.

У Храму Светог Саве јутрос је одржан помен поводом пет година од убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија и правда", којем су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Најпре су свештеници у Храму одржали помен, а затим су ужи чланови Ивановићеве породице, заједно са Вучићем и Брнабић, паљењем свећа одали почаст и тиме обележили пет година од његовог убиства у Косовској Митровици.

Помену су поред удовице Милене Ивановић, Оливеровог сина, пријатеља и бројне родбине, присуствовали и директор канцеларије за КиМ Петар Петковић и в.д директора Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Чланови грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", чији је председник Оливер Ивановић убијен пре пет година, данас се окупили на месту његовог страдања и одали му пошту.

Неколико његових најближих сарадника положили су венце и запалили свеће, пренео је "Косово онлајн".
Блиска сарадница Ивановића и заменица предсеника ГИ "Слобода, демократија, правда" Ксенија Божовић рекла је да његови пријатељи неће престати да се питају ко су убице и налогодавци.

"Пријатељи Оливера Ивановића, који су уз њега били и када је био у затвору и када је био у кућном притвору и када је убијен и на сахрани у Београду, када смо га одавде испраћали и сада после пет година након његовог убиства, са овог места имамо само једно питање: Ко је убио Оливера Ивановића, ко је наручио његово убиство? Нећемо одустати од овог питања, јер да би се наставила демократија и владавина права на овим просторима мора да се пронађе убица Ивановића", рекла је Божовић.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да ће Србија инсистирати да се пробађу и починиоци и налогодаци.

"Ми се нећемо смирити док се налогодавци иизвршиоци не приведу правди, ми ћемо инстистирати да се то деси", рекла је она новинарима у Топчидеру и напоменула да је проблем што се тај злочин десио на Косову и Метохији те да Београд не може да добије ни снимке ни информације са терена.

"Ја сам уверена да је било ко ко је српске националности и ко је са територије централне Србије умешан у овај злочин, да је постојао било који доказ, до сад би био приведен. То што није пронађен ни налогодавац ни починитељ за мене говори да то нису људи српске националности, јер верујем да би Приштина једва чекала да их приведе и оптужи само зато што су српске националности", навела је Брнабић.

Према њеним речима, иза убиства стоји неко други, а ко, како каже, јасно је баш због тога што имена још нема.

Ивановић је убијен ујутру 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у северном делу Косовске Митровице.

Из Београда су више пута саопштили да приштинске власти нису желеле да одговарају на упите државних органа Србије у вези са истрагом и доказима, а суђење пред основним судом у Приштини и даље траје.

Ивановић је од јануара 2014. године са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, а приштинске власти су га теретиле за наводни ратни злочин над цивилима на Косову и Метохији 1999. године.

Он је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је због нарушеног здравља пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године. Та пресуда је потом укинута, а 2017. године почело је поновљено суђење у том поступку.

image