Србија и Балкан

Обележена годишњица злочина у Скеланима: Орићеви војници убили 69, а ранили више од 160 Срба

За тешке злочине у Скеланима и околини до данас нико није одговарао
Обележена годишњица злочина у Скеланима: Орићеви војници убили 69, а ранили више од 160 Срба© Зоран Шапоњић

У селу Скелани на Дрини данас је обележена тридесета годишњица великог страдања Срба из овог дела Подриња, сећање на 16. јануар 1993. године када су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Oрића у овом и суседним селима убиле 69 мештана, више од 160 раниле. Служен је парастос убијеним цивилима и војницима и положено цвеће на споменик страдалим Србима у овом селу.

Тог дана заробљено је и 30 мештана, од њих половина није преживела пакао сребреничких логора, четворо мештана и даље се воде као нестали. 

На скупу у Скеланима данас је говорио потпредседник Народне скупштине Републике Српке Петко Ранкић који је рекао да Српска "никад неће одустати од борбе за истину и правду када се говори о злочинима које су приапдници тзв. Армих БиХ починили над Србима у Секалнима".

Он је додао да су за злочине у овом и околним селима одговорне "хорде Насера Орића које су напале Скелане, Кушиће, Ћосиће, околна села, убијајући, газећи и палећи све пред собом".

На данашњи дан пре 30 година, више хиљада војника из Сребренице под командом Насера Орића напали су српска села на левој обали Дрине, убијајући, пљачкајући све што су стигли. Две трећина страдалих били су цивили, убијено је и петоро деце.

Мост преко Дрине код Скелана био је тог дана једини спас за мештане, други су покушали да препливају ледену Дрину, али је и мост читавог дана био под јаком снајперском и митраљеском ватром муслиманских снага. На мосту су тог дана снајперским хицима убијени петогодишњи Александар Димитријевић и његов брат Радислав (11) док су са мајком Милицом покушавали да преко моста побегну у Србију. На мосту је убијена и Гордана Секулић на очиглед двојице синова који су срећом преживели.

Цветко Ристић из Кушића који је тада имао 14 година остао је тог 16. јанура без читаве породице. Убијени су му отац, мајка, сестра, а брат Мићо је нестао и његови посмртни остаци нису нађени до дана данашњег.

На данашњи дан пре 30 година муслиманске снаге спалиле су српска села у сребреничког општини: Клековићи, Божићи, Влажијевићи, Ћосићи, Костоломци, Колари, Зечевићи, Кушићи, Малташи, Стубловићи, Араповићи, Стајшићи, Бујаковићи, Лијешће...

За тешке злочине у Скеланима и околини до данас нико није одговарао.

image