Србија и Балкан

Демократска унија Албанаца: Абазовић и просрпске снаге могу да повуку одлуку о признању "Косова"

"Српско-руска политика на Балкану има за циљ распад државе Црне Горе како би се Србији обезбедио излаз на море", поручио Мехмет Зенка
Демократска унија Албанаца: Абазовић и просрпске снаге могу да повуку одлуку о признању "Косова"© Skupstina Crne Gore

Председник Демократске уније Албанаца Мехмет Зенка оценио је да би Дритан Абазовић и просрпске снаге у Црној Гори могле да донесу одлуку о повлачењу признања тзв. Косова, у случају победе на предстојећим председничким изборима.

Он је, гостујући у емисији "Интерактив" КТВ, просрпске снаге назвао и "проруским", те нагласио да Црна Гора постаје све радикалнија.

"Држава Црна Гора је уздрмана до темеља, имамо просрпске снаге које лако могу донети одлуку владе да уклони признање државе `Косово`, што је за нас веома забрињавајуће. Зачудо, Абазовић има ветар у леђа и из Тиране", нагласио је Знека, преноси "Коха".

Према његовим речима, иницијатива "Отворени Балкан" је нож у леђа за "Косово".

"Кроз 'Отворени Балкан' и Косово и Црна Гора ушле би у сферу политичког утицаја који није наколењен ниједној од њих", рекао је Зенка.

Додао је да српско-руска политика на Балкану има за циљ распад државе Црне Горе како би се Србији обезбедио излаз на море и распад тзв. Косова, те потпадање под њен утицај и на крају улазак у њен састав.

Према његовим речима, то је у реалности тешко оствариво, али је нагласио да, ако "српске снаге" победе на парламентарним изборима у Црној Гори, онда као никада до сада тој држави прети опасност да изгуби суверенитет.

Знека је критиковао и потписивање Темељног уговора између Владе Црне Горе и Српске православне цркве.

"Абазовић је то урадио упркос противљењу Европске уније, због чега се ЕУ повукла из разговора и процеса који би убрзали интеграцију Црне Горе у Европу", закључио је председник Демократске уније Албанаца.