Србија и Балкан

У Суботици са шина исклизнула три вагона-цистерне са пропаном, биће уклоњени у току дана

Воз се кретао према Новом Саду, а реч је о композицији од 23 вагона-цистерни
У Суботици са шина исклизнула три вагона-цистерне са пропаном, биће уклоњени у току дана© TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ/ bg

Градоначелник Суботице Стеван Бакић рекао је данас да на цистернама које су искочиле из колосека у Суботици нема оштећења и да се очекује да у току дана буду уклоњене, а да ће током акције уклањања подручје око акцидента бити евакуисано.

"Одржали смо штаб за ванредну ситуацију. Донели смо наредбу да када дође до враћања нагнуте цистерне на точкове, сат времена пре извођења операције буде извршена евакуација тог подручја, пречника од 200 метара", рекао је Бакић.

Како наглашава у околини су банка и школа, и додаје да Град не жели да ни у једном тренутку дође у питање безбедност грађана.

"Садржај у цистернама је пропилен, врло запаљива материја, међутим безбедност грађана суботице није доведена у питање ниједног момента, случај је под контролом. Очекујемо у току дана долазак шинске дизалице која ће да врати ову нагнуту на точкове. Тренутно на месту догађаја налазе се три цистерне, остали део композиције је уклоњен", истакао је Бакић.

Бакић додаје да се две цистерне налазе на точковима, док се једна нагнула под углом од 45 степени.
"Акцидент се догодио нажалост у раним јутарњим сатима јутрос око 1.30. У 1.35 је пријављен надлежним службама. Све службе су на терену, увиђај је у току. Да видимо шта је узрок акцидента", наглашава Бакић.

Бакић наводи да на цистернама нема оштећења и да су сви вентили су исправни, тако да нема цурења.

Како су раније данас саопштиле "Инфраструктуре железница Србије", у железничкој станици Суботица Теретна, ноћас око пола два, из састава теретног воза са колосека су исклизнуле три цистерне.
Додали су да су две цистерне исклизнуле су са по једним обртним постољем, а једна цистерна са два обртна постоља.

О исклизнућу су, како прецизирају у саопштењу, одмах обавештени представници МУП-а и Ватрогасне службе, чије се екипе налазе на лицу места.

Како наводе из Инфраструктуре железнице Србије, "исклизнуле цистерне нису оштећене, из њих нема никаквих цурења и нема никакве опасности по људе, имовину и животну средину", а железнички саобраћај између путничке и теретне станице Суботица поново је успостављен у 10.50 сати.

image