Србија и Балкан

Одбачена пријава групе "Октобар" против Александра Боцан-Харченка: Тврдње неутемељене

Тужилаштво оцењује да су наводи кривичних пријава засновани на неутемељеним тврдњама и низу претпоставки
Одбачена пријава групе "Октобар" против Александра Боцан-Харченка: Тврдње неутемељене© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Више јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичне пријаве групе "Октобар", поднете против амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Боцан-Харченка и других запослених у тој амбасади и Руском дому, због кривичног дела организовање учествовања у рату или оружаном сукобу саопштено је из тужилаштва. 

"Кривичне пријаве су одбачене, јер не постоје основи сумње да је учињено пријављено кривично дело, нити било које друго кривично дело за које се гони по службеној дужности", наводи се у саопштењу овог тужилаштва.

Како се наводи, кривичне пријаве су су одбачене и против више НН лица која су у вези са Српско-руским хуманитарним центром Ниш, а одбачена је и кривична пријаву због кривичног дела злоупотреба службеног положаја против директора Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

Тужилаштво оцењује да су наводи кривичних пријава засновани на неутемељеним тврдњама и низу претпоставки да пријављена лица подстичу грађане Србије да учествују у оружаном сукобу у Украјини, као припадници војних или паравојних формација које се боре на страни Руске Федерације, те да им организују обуку, обезбеђују опрему и средства за извршење кривичног дела учествовање у рату или оружаном сукобу у страној држави.

Подносилац пријаве се, како наводи тужилаштво, позива на чињенице које лично сматра да су "опште и јавно познате, па услед тога и несумњиве", а које у правном смислу, по оцени тужилаштва, немају тај карактер.

Такође, поједини наводи су контрадикторни сами себи, оценило је тужилаштво.

image