Србија и Балкан

Зашто су руски "панцир-С1Е" и кинески ФК-3 најјачи адути српске противваздухопловне одбране?

Ови системи се од недавно налазе у саставу херојске 250. бригаде за ПВО Војске Србије која се прославила током НАТО агресије 1999. године
Зашто су руски "панцир-С1Е" и кинески ФК-3 најјачи адути српске противваздухопловне одбране?© Министарство одбране Републике Србије

У циљу осавремењивања 250. бригаде, али и јединица ПВО у целини, Србија је из Руске Федерације набавила хибридне ракетно-топовске системе "панцир-С1Е" док је од Народне Републике Кине купила ракетне системе средњег/великог домета ФК-3.Оба система се налазе на платформама точкашима, захваљујући чему имају повећане способности маневра, што је изузетно важно у условима савременог рата.

Хибридни ракетно-топовски систем 96К6 "панцир-С1Е" је вероватно најсавременије ПВО средство кратког домета које се производи у свету. Своје високе карактеристике је потврдио током операције у Сирији, а и сада, у склопу специјалне војне операције. Дакле, прошао је најјачу проверу у реалним борбеним ситуацијама из којих су извучена и бројна искуства.

То је у ствари интегрисани борбени склоп на точковима кога краси имресивна ватрена моћ. На њему се налазе две радарске станице које делују у координисаном режиму рада, као и модерни оптоелектронски систем. Радарска компонента домета 80+км се састоји од двостраног ПЕСА радара руске компаније "ВНИИРТ" који функционише у пасивном режиму рада и који је спрегнут са нишанским радаром 1РС2-Е "шлем" чиме се остварује захват циљева који имају мали одраз и надзвучну брзину кретања на великим даљинама.

За ликвидацију захваћених циљева (може истовремено пратити четири мете) систем користи ракете 57Э6-Е ефективног домета 20км по даљини и 15км по висини. У зони непосредне ваздушне одбране се користе топови 2А38 калибра 30мм који остварују брзину гађања од респектабилних 2,500 граната у минуту.

Захваљујући овим карактеристикама систем ефикасно може да ради у потпуно пасивном режиму где постаје невидљив за противничке противрадарске ракете чиме се остварује његова изузетно велика жилавост.

Србија у свом саставу има једну батерију ових система. Потребе Војске Србије за "панцирима" су значајно веће јер се може користити за извршавање широког спектра задатака када је у питању укупна организација ПВО.

Кинески ракетни систем ФК-3 је извозна верзија ХК-22 који се налази у наоружању кинеске армије. У медијима се овај систем још назива и "кинеским С-300". Србија је до сада набавила једну батерију ових система а њене потребе укључују набавку која је еквивалентна једном до два дивизиона (дивизион се састоји од четири батерије). Оперативна батерија овог система обезбеђује шири ваздушни простор изнад главног града у радијусу до 100км.

У саставу једне батерије се налазе осматрачки радар ЈСГ-100 (домета до 240км), нишански радар Х-200 (домета 180км), четири самоходна лансирна возила са укупно 16 ракета, командно возило ЦЦВ које даљинским путем обједињава и контролише рад оба радара укључујући и самоходна лансирна возила, колиматорске станице, агрегати за функционисање целог система који се налазе на возилима, елементи логистике за транспорт и претовар ракета, возила за одржавање. Процена је да укупан број возила који се налазе у саставу једне батерије достиже од 15 јединица.

Батерија ракетног система ФК-3 може да гађа широк спектар ваздушних циљева на даљинама 100 (120) км. Радарска компонента омогућава захват до шест најопаснијих циљева на које се обично лансирају по две ракете чиме се обезбеђује изузетно висок проценат успешности.

Дивизион ових средстава може једновремено да нападне 24-32 циља са укупно 64 ракете. По својим техничко-тактичким могућностима представља значајно појачање за ПВО Војске Србије.

image