ЕУ тражи од БиХ да уведе визе Русима

Од БиХ, као земље кандидата, наводи Делегација ЕУ у Сарајеву, тражи се да у потпуности усклади своје спољне, сигурносне и трговинске политике са политикама ЕУ.

Европска унија од БиХ тражи да као земља кандидат за чланство уведе визе за држављане Руске Федерације, потврђено је бањалучким Независним новинама у Делегацији ЕУ у Сарајеву.

Од БиХ, као земље кандидата, како се наводи, тражи се да у потпуности усклади своје спољне, сигурносне и трговинске политике са политикама ЕУ.

"За добро функционисање безвизног режима са ЕУ, од БиХ се очекује и потпуна усклађеност са визном политиком Уније, која не предвиђа безвизни режим са Русијом", речено је Независним новинама из Делегације ЕУ.

Делегација каже да је ЕУ уједињена у свом одговору на руску "инвазију", али и да, у оквиру Механизма за праћење либерализације визног режима Делегација пажљиво прати на који начин власти БиХ спроводе питања која су везана за миграције и визну политику.

"У петом извештају, објављеном у децембру 2022. године, потврђено је да БиХ и даље испуњава критеријуме за либерализацију визног режима са шенгенским простором те је препоручено да БиХ  приоритетно усклади своју визну политику са листом трећих земаља којима су потребне визе за ЕУ, посебно оних трећих земаља које представљају ризик од нерегуларних миграција или ризик по сигурност ЕУ'", додаје се.

Питање визног режима с Русијом било је иначе активно и раније, али након што је БиХ постала кандидат за чланство, добило је на додатној важности.

Зато се очекује да ова тема што пре дође на дневни ред, посебно након што је формирана нова власт на нивоу државе.

ЕУ од Босне и Херцегодвине, такође, тражи да осигура да све особе којима је потребна међународна заштита имају ефикасан приступ процедурама азила као и да спречи сваки ризик од насилног повратка у земље у којима би особе могле бити изложене прогону.

Европска унија појачала је притисак на БиХ и по питању увођења санкција Русији, пишу "Независне", и додају да им је један европски званичник недавно рекао да је БиХ формално прихватила санкције, али да их не спроводи.

У последњим закључцима Европског савета из децембра прошле године, у којима је БиХ додељен статус кандидата, спомиње се и потреба усклађивања визног режима с ЕУ и "примена рестриктивних мера".

Русија се, додају "Независне новине" не спомиње именом, али из контекста се може закључити да се ради о тој земљи.

У 92. параграфу БиХ се позива на пуну примену санкција, док се у параграфу 89. говори о потреби усклађивања визне политике БиХ са ЕУ.

И у Извештају о напретку Европске комисије истиче се да БиХ треба да уведе визе Русији, напомињући да БиХ има још и безвизни режим с Азербејџаном, Бахреином, Кувајтом, Оманом, Катаром и Турском.

"БиХ не издаје визе на државној граници. Да би БиХ имала систем миграција који добро функционише у сигурном окружењу, земља мора да се усклади с визном политиком ЕУ", наглашено је у том извештају, подсећају Независне.