Сервер: ЗСО није била у првој верзији немачко-француског предлога

Албански лобиста сматра да је највећи недостатак овог предлога то што нема директног позивања на признање тзв. Косова од стране пет чланица Европске уније

Један од америчких "специјалаца" задужених за Балкан, албански лобиста, Данијел Сервер тврди да Заједнице српских општина (ЗСО) није било у основној верзији немачко-француског предлога, преноси "Косово онлајн".

Наводе да је Србија тражила од ЕУ да ЗСО мора бити формирана што пре, као и да је Квинта изашла у сусрет захтеву Београда у другој верзији предлога, Сервер оцењује као "сумњив додатак" с једне и "важним недостајућим елементима" с друге стране.

Додаје и да предлог предвиђа да Заједницу директно финансира Србија.

"Сигурно је да би Београд могао да користи Заједницу да врши контролу, али Београд већ контролише и финансира већинске српске општине преко Српске листе", рекао је Сервер.

Он наводи да је једино позитивно то што би контрола и финансирање ЗСО од стране Београда постало транспарентно, док критикује то што у предлогу, како каже, није указано на устав тзв. Косова као полазну основу.

Серверу је, наравно, проблематично и то што у предлогу нема "очигледног позивања на признање `Косова` од стране пет чланица ЕУ које га не признају".

Сервер је оценио да, чак и ако би тих пет земаља признало независност Косова, немачко-француски споразум не би био ни сличан споразуму о две Немачке из 1973. године, по коме је наводно направљен, јер "Косово" нема шансу да преко овог споразума постане чланица Уједињених нација.

Нико више на Балкану не верује у проширење ЕУ, док  протеклих година нису направљени готово никакви кораци у том правцу, како наводи, "поготово у Србији", сматра Сервер

Он додаје да се међу дипломатама које се баве овим предлогом говори о "међурешењу", док САД, које значајно стоје иза предлога, како каже, желе да смире ситуацију на Балкану и ограниче утицај Русије.

Сервер сматра и да је релативно лако да се на тзв. Косово изврши притисак, јер Приштина нема други избор него да прати НАТО и ЕУ.

"Релативно је лако извршити притисак на државу која нема другу опцију осим да уђе у НАТО и ЕУ. Притисак на Србију је знатно мањи. Председник Вучић је одиграо успешну дефанзивну игру, балансирајући између Русије и Кине против ЕУ и САД. Али, игра је можда сада готова. Европљани су Србији поставили оштар ултиматум, чији је конкретан садржај неизвестан, али лако замислив", истакао је Сервер.

Додаје да је у последње време јасно да је притисак на Србију појачан и да остаје да се види да ли ће бити довољан и да ли ће, како каже, довести до жељеног резултата.