Дачић: Формирање ЗСО главна тачка свих договора о Косову и Метохији

То су споразуми који дају нашем становништву у руке све полуге управљања, од економије, развоја, образовања, здравства, па до безбедности и полиције, рекао је министар спољних послова

Да би европски план за решавање косовског проблема уопште дошао на ред, потребно је да прво буде формирана Заједница српских општина, написао је министар спољних послова Ивица Дачић у коментару за "Политику".

Дачић је нагласио да ЗСО остаје главна тачка свих договора о Косову и Метохији и да она мора да буде формирана по договореним принципима, иза којих стоје потписи три стране.

У Бриселском споразуму из 2013. године је јасно написано шта је ЗСО, то је још детаљније регулисано у споразуму 2015. а потписали смо га јер је он добар за нашу заједницу на КиМ, навео је Дачић.

"Споразум није идеалан али у условима у којима смо преговарали о њему, то је максимим који смо могли да издејствујемо. То су споразуми који дају нашем становништву у руке све полуге управљања, од економије, развоја, образовања, здравства, па до безбедности и полиције", рекао је Дачић.

Навео је да су ови споразуми круна учешћа наше државе у дијалогу уз посредовање Европске уније, која се и сама обавезала да ће потписано бити примењено.

Према његовим оцени никада није постојао разлог да се споразум не примени, осим упорног одбијања Приштине да га спроведе и неограничене толеранције западних посредника према њиховој деструкцији.

"ЗСО остаје главна тачка свих наших договора о Косову и Метохији", подвукао је шеф социјалиста.