Србија и Балкан

Шпанија и Кипар непремостив бедем за признање независности "Косова"

Чак и да успе да убеди Грчку, Румунију и Словачку да прихвате предлог ЕУ за нормализацију односа између Београда и Приштине, Шпанија и Кипар у овом тренутку остају непремостив зид
Шпанија и Кипар непремостив бедем за признање независности "Косова"www.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Најжешћи заговорници независности "Косова", попут Берлина, све више увиђају да је признавање јужне српске покрајине као независне државе од стране пет чланица ЕУ за сада немогућа мисија, пишу "Новости". 

Кампању "наговарања" Шпаније, Словачке, Кипра, Грчке и Румуније започео је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, који је већ обавио разговоре са представницима појединих држава које нису прихватиле независност "Косова".

"Новости" пишу да чак и да успе да убеди Грчку, Румунију и Словачку да прихвате предлог ЕУ за нормализацију односа између Београда и Приштине, Шпанија и Кипар у овом тренутку остају непремостив бедем.

То је индиректно признао и немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде.

"Не постоји гаранција да ће на крају дијалога пет земаља ЕУ које не признају независност КиМ променити свој став", рекао је он, не кријући да се на ЕУ петорку врши притисак.

У тексту "Новости" наводи се да је Лајчакова улога главног лобисте спорна по неколико основа.

"Пре свега, зато што је Брисел покровитељ "статусно неутралног преговора", што је Лајчак као изасланик за дијалог директно нарушио ако се укључио у лобирање за заокруживање независности "Косова". Ништа мање није важно и то што у ЕУ не постоји консензус око питања независности, коју признају 22 од 27 држава, а Словак би требало да заступа интересе свих", пише београдски лист.

Иако је европски шеф дипломатије Жозеп Борељ раније рекао да је иза немачко-француског плана стало свих 27 чланица ЕУ, "паковање" комплетне подршке ЕУ за независност тзв. Косова није готова ствар, додају "Новости".

То је било јасно када је Министарство спољних послова Шпаније децидно рекло да не може да гласа за апликацију тзв. Косова за чланство у ЕУ јер га - не признаје. 

На досадашњем политичком курсу када је реч о КиМ остаје и Кипар, који и сам има територијалних спорова са Турском.

"Шпанија је за сада најтврђи орах, а Грчка јесте слаба карика, али не сме да понуди алиби Турској за оно што је урадила Кипру тиме што ће признати Косово", рекао је некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић.

image