Жигманов: Мањине су мост који спаја Србију и Хрватску

Заједно са партнерима из српске заједнице у Хрватској трајно смо посвећени стварању претпоставке за редовну комуникацију између две државе, рекао је министар

Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, приликом јучерашњег сусрета са хрватском делегацијом у Суботици оценио је да су мањине мост који спаја две државе.

"Радујемо се што смо и даље у богатим и плодиним сарадничким односима када је реч о кључним институцијама српске заједнице у Хрватској: Радујемо се што смо у Суботици поново омогућили сусрет високих представника Србије и Хрватске", рекао је министар и председник Демократског савеза Хрвата у Војводини.

Указао је на то да је тај град после седам година домаћин места сусрета на министарском нивоу - шефа српске дипломатије Ивице Дачића са хрватским колегом Горданом Грлићем Радманом.

"И на тај начин, упркос свим сумњама, сведочимо да смо мост у сарадњи Србије и Хрватске, да смо заједно са партнерима из српске заједнице у Хрватској трајно посвећени стварању претпоставке за редовну комуникацију између две државе", рекао је Жигманов.

Навео је да су заједничка настојања допринела томе да се реализују сусрети на највишем нивоу и подсетио на сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера Хрватске Андреја Пленковића у Давосу, те нагаслио да захваљујући томе могу још јаче и учесталије да организују састанке и стварају претпоставке за решавање отворених питања.

Додао је да учешће Хрвата у процесима доношења одлука још није решено и да се нада да ће Хрвати узети учешће у власти у Сомбору и Суботици.

Председник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац најавио је да ће се званични састанци на највишем нивоу наставити и додао да ће се на њима одредити ствари које сами могу да реше а које ће делегирати владама.

Истакао је да ће две заједнице наставити заједничке напоре како би допринеле да се те заједнице третирају онако као што очекују.

"Уверен сам да ће и они који су са разлогом имали сумње да се ствар неће примити, бити разуверени и видети да се посао наставља, да се настављају званични састанци на највишем нивоу када су у питању две владе, на оперативним нивоима када је реч о две политике, што је интерес и Срба у Хрватској и Хрвата у Србији", рекао је Пуповац.