Србија и Балкан

Хил: Преговори са Приштином и санкције Русији су одвојена питања

Амбасадор САД у Србији није хтео да коментарише документе који су "процурели" у медије, али је истакао да је позиција међународних преговарача "веома добро пренесена и у Београду и у Приштини"
Хил: Преговори са Приштином и санкције Русији су одвојена питања© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Важно је што је српска страна конструктивно приступила европском плану за "Косово", јер ће то утицати на брзину којом се Србија приближава Западу, изјавио је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

На питање зашто је европски предлог тајан, рекао је да то не би назвао тајном, него нечим што спада у традиционалне дипломатске канале.

"Ако настојите да се дипломатијом бавите кроз медије, појавиће се много неспоразума", казао је Хил за телевизију Н1 и додао да о таквим стварима треба разговарати искључиво за столом.

Он није хтео да коментарише документе који су "процурели" у медије, али је истакао да је позиција међународних преговарача "веома добро пренесена и у Београду и у Приштини".

Упитан да ли би председник Србије Александар Вучић "прешао линију" ако би открио садржај предлога на предстојећој скупштинској седници, Хил каже да је то "хипотетичко питање", али да је потребна велика расправа у парламенту.

"Да закључим, сматрам прикладним да се о том плану дискутује у скупштини, али остављам другима да одлуче шта треба да буде откривено, а шта не", рекао је амбасадор.

Србија се већ окренула Западу

Он је казао и да се Србија "држи своје политике према санкцијама Русији дуже него што је руска војска држала Херсон", али да везе Србије са Русијом "слабе из дана у дан". 

Поновио је став владе САД да Србија треба да се придружи санкцијама Русији, али је додао да није тачно да Србија није урадила ништа, јер је осудила руску агресију на Украјину.

На питање да ли је позиција Београда у преговорима са Приштином слабија јер није увела санкције Русији, рекао је да сматра да су то одвојена питања.

Упитан ко више сарађује, тзв. косовски премијер Аљбин Курти или председник Србије Александар Вучић, амбасадор се насмејао.

"Кад бих мислио да би одговарање на то питање помогло процесу преговора, одговорио бих, али оставићу то вашој машти", казао је он.

Истакао је и да је главно питање које се тиче испуњавања Бриселског споразума – оснивање Заједнице српских општина.

"Мислим да постоји хитна потреба да се сви сложе око тога и разумеју да једном кад нешто прихватите морате и да испуните", рекао је Хил.

Он је поручио да је Србија већ одлучила да се окрене Западу и да је многим Србима фрустрирајуће што процес траје толико дуго.

"Надам се да ће резултат свега овога бити много бољи, бржи темпо (евроинтеграција)", рекао је Хил.

image