Вучић: Устав је Свето писмо, "Косово" не може у УН; Србији није у интересу да уђе у НАТО

Једина тачка дневног реда извештај о преговорима Београда и Приштине

Посебна седница Скупштине Србије на чијем је дневном реду извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара трајала је од 10 часова. Седници је присуствовао председник Србије Александар Вучић који се обратио народним посланицима.

Вучић је поручио да је да је Устав Србије Свето писмо и да зна на шта се заклео. Председник каже да наша земља неће у НАТО и да је ојачао Војску 15 пута. Такође, Вучић је нагласио да је за мир, али да нећемо дозволити погром српског народа са КиМ као 17. марта 2004. године.

Председник је на уласку у скупштинску салу дочекан овацијама страначких колега, док су, са друге стране, поједини посланици опозиционих странака развили транспаренте "Не капитулацији", "Не ултиматуму"...

Извештај из Скупштине Србије пратите уживо уз РТ Балкан.

2. феб 2023 • 20:51

Завршена седница за данас

Седница Скупштине је завршена нешто пре 21 сат. Како је најавио председник Скупштине Владимир Орлић, она ће бити настављена сутра у 11 сати.

Јованов: Вучић мора да настави да разговара са Албанцима

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је да је порука те посланичке групе лидеру СНС и председнику Србије Александру Вучићу да мора да разговара са Албанцима.

"Ако ви одете од тог стола – ко остаје? Остају посредници у преговорима који нису неутрални и остаје Приштина. Шта онда добро преостаје Србији", упитао је Јованов.

Вучић: У Приштини ће бити протест како не би била формирана ЗСО

Председник Србије Александар Вучић рекао је да има информацију да ће у Приштини бити одржани нови протести, да ће на улицу најпре изаћи студенти, а да ће захтев бити да се не формира Заједница српских општина.

"Нас чека тешко време, ми ћемо морати да разговарамо са Албанцима", поручио је Вучић.

Тепић позвала Вучића да уведе санкције Русији

Посланица Странке слободе и правде Мариника Тепић казала је да је председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић покушао данас да наметне у Скупштини расправу о томе шта се дешавало пре 10 или 20 година.

"Ми да причамо о томе нећемо, ми бисмо да причамо о томе где ће Србија бити", казала је Тепић.

Тепић је позвала Вучића да уведе санкције Русији и додала да нема разлога да се чека са тим, јер су јасне претње са којима се Србија суочава.

"Позивамо власт да што пре усагласи спољну политику са Европском унијом, односно уведе санкције Русији или бар неке санкције доносиоцима одлука и тако избегне увођење санкција нама", рекла је Тепић.

Она је рекла да та странка има четири кључна захтева од владајуће странке и председника Србије, а то је да се међународним чиниоцима упути захтев да француско-немачки план буде јаван, да Србија што пре усагласи спољну политику са ЕУ, односно да уведе санкције Русији, да амерички и европски посредници учине да евроинтеграције Србије и њен улазак у Унију буду готови до 2030. и да се покрене формирање мешовитог тела за препоруке у даљим преговорима који би имао две црвене линије: да нема признања независности "Косова" и да нема сагласности Србије за чланство "Косова" у УН.

Вучић: Биће тешко, али нећу разочарати народ

Председник Србије Александар Вучић казао је да Запад све време ради на унитаризацији Босне и Херцеговине, односно на нестанку Републике Српске.

"Све време радимо, и радићемо, да помогнемо Републици Српској", поручио је Вучић.

Он је рекао да ће бити тешких ствари, уступака и компромиса са којима ћемо морати да се суочимо, додајући да није иста ситуација као 2008. године и сада када је у Европи рат, те да ће од нас да траже много више него што би тражили.

"Морамо да направимо договор, не можемо да пуштамо да неко напада децу на путу до школе", казао је Вучић и обећао да неће разочарати народ.

Јовановић: Преговори не смеју да буду тајни

Лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић казао је да је та странка прихватила позив на консултације са председником Србије и да је то јавно и објављено у медијима.

"Ово нису и не смеју да буду тајни преговори, као што Запад тражи. На такав захтев не може потврдно да се одговори", рекао је он.

Јовановић је додао да француско-немачки план подразумева предају Косова и Метохије. 

Земље које су признале сецесију Косова и Метохије ништа друго и не могу да предложе, поручио је Јовановић и додао да се од нас тражи имплицитно признање "Косова".

"Ово је преписан, скоро у реч, споразум две Немачке из 1972", казао је он и додао да то значи независно "Косово", и поручио да Срба на таквом Косову неће бити.

То би значило формирање "Велике Албаније", а затим би уследила и унитаризација БиХ, односно, гашење Републике Српске, упозорио је Јовановић, додајући да би то биле последице прихватања француско-немачког плана.

Он је оценио да Западу на Косову и Метохији не одговара сукоб, те да му чак више одговара и замрзнути конфликт.

Он је затражио да план буде одбијен у целини јер га је немогуће поправити.

Вучић: Нисам за Косово у Уједињеним нацијама

"Нисам за Косово у Уједињеним нацијама и никада нећу признати независно Косово, нити ћу ишта да урадим у њихову корист", поручио је председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је дошао у Скупштину да "положи рачун", али је поручио опозицији да не очекују да могу "да ударају, а да им нико не узврати.

"Једни кажу да сам издајник, други да сам европејац, али зна народ ко је поштен и ко се против лопова борио, а тек ће да чују за то. Са све подацима. То чувам за финале", рекао је он.

Алексић показао папир на коме тврди да се налази француско-немачки предлог

Мирослав Алексић из Народне странке показао је папир на коме се, тврди, налази француско-немачки предлог за Косово и Метохију

"Што се тиче самог плана, може да се дође до тог документа, имамо га у изворном облику", навео је Алексић, не објашњавајући од кога је поменути документ добио.

Након његовог обраћања, посланичка група Народне странке напустила је салу.

Лутовац: Француско-немачки предлог за КиМ није ултиматум

Председник Демократске странке Зоран Лутовац казао је да та партија неће подржати извештај о Косову и Метохији.

Један од разлога за такву одлуку је, каже, начин на који је сачињен.

Лутовац тврди да француско-немачки предлог за КиМ није ултиматум за Србију.

Вучић: Између Устава и ултиматума, бирам Устав

Председник Србије Александар Вучић подсетио је да Србија није увела санкције Русији, упркос свим притисцима.

"Моје је да служим Србији и никоме другом - поштоваћу председника Владимира Путина, али за мене постоји само једна отаџбина и она се зове Србија", нагласио је Вучић.

Напоменуо је да је разговор неопходан како би се сачувао мир и да је његов посао да разговара са свима, "од Хашима Тачија до Аљбина Куртија".

"Што се тиче Устава и ултиматума, увек ћу да изаберем Устав али ћу да се борим док могу, нећу да изолујем Србију и нећу да нам народ пати, да се јуначим преко туђе плећи и да будем добровољни давалац туђе крви", поручио је Вучић.

Ђурђевић Стаменковски: Архијереји СПЦ позвали на одбрану Устава

Милица Ђурђевић Стаменковски из странке "Заветници" подсетила је да су архијереји Српске православне цркве позвали на одбрану Устава и питала да ли је амерички амабасадор Кристофер Хил одређује и тумачи спољну политику Србије кад тврди да су њени односи са Русијом све лошији.

"Устав, а не ултиматум", поручила је и упитала, ако је предложени француско-немачки план добар за нас, зашто нам прете да га прихватимо. 

Вучић: Постоји идеја да "Косово" приме у НАТО

Председник Србије упозорио је да постоји идеја да "Косово" буде примљено у НАТО.

"Нажалост, таква опасност постоји. Ми не можемо да будемо за неке земље неко ко ће уместо њих да доноси одлуку. Нисмо се бунили када су то доносили, али Косово за нас није држава и не можемо тако да се односимо. Нико неће да чује и да слуша, то је наш проблем", каже Вучић и напомиње да нам је потребна одговорна политика и да идемо у преговоре и разговоре.

"Разумеју они и знају шта су урадили овој земљи. Покушавам на сваком месту да им кажем да када говоре о територијалном интегритету Украјине који Србија подржава, да не причају о томе мислећи на територијални интегритет Косова. Тада се сви сете лицемерја, како сте данас велики заштитници, а како сте лагодно срушили интегритет Србије. Управо та паралела коју стално изговарам је перфектно тачна, али не желе да је чују", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија мора да се бори да у Европи разумеју да она није та која хоће да изазове сукобе.

"Наша обавеза је да чувамо војну неутралност", казао је Вучић.

Вучић: Не мислим да је интерес Србије да уђе у НАТО

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је потребно да имамо добре односе са Русијом и Кином и подсетио на чињеницу да је Народна скупштина изгласала одлуку да Србија буде војно неутрална држава.

"Не мислим да је наш интерес да уђемо у НАТО, не само због онога што се десило 1999. године. Војна неутралност је нешто што је Народна скупштина Србије изгласала, народ жели да војска чува наше небо и земљу, а не НАТО. Мислим да је најважније да због безбедности Срба, а и КиМ имамо добре односе са НАТО. Да КФОР молимо да нечије жеље за уништавањем Срба сузбије и да се понаша одговорно. И јесу се понашали одговорно. Не мислим да је наш интерес да улазимо у НАТО, али наравно да морамо да сарађујемо и од непријатеља правимо пријатеље. Ово је опредељење Србије и не мислим да ће се ускоро мењати", казао је Вучић.

Председник Србије истакао је да сматра да је додатно оптерећење за државу да се питања БиХ и Косова и Метохије решавају заједно.

Подсетио је да се 2024. године одржавају избори у Русији, Америци, у Пољској на јесен.

"Много избора долази, а нервоза је све већа свуда. Нико неће да попусти. То не значи да можемо да одустанемо од своје политике, витални интереси Србије нису угрожени", каже Вучић.

Нагласио је да је политика војне неутралности политика Србије.

"До сада нисмо трпели последице, што значи да смо имали добру политику", напомиње председник Србије.

Вучић је поручио да је важно да Србија буде на европском путу, иако сам "не може да поднесе неке од њихових неистина".

Ипак, каже да не верује да ће Србија ускоро ући у ЕУ због односа у самој Унији.

"Тамо нико неће нове чланове. Украјина ће да инсистира. Неће је примити, а неће ни нас."

Зеленовић: Одлуку о приступању НАТО-у донети на референдуму

Народни посланик Небојша Зеленовић изјавио је да је време за велике одлуке и "да Србији треба визија Западног Балкана у 21. веку". Према његовим речима, сва кључна питања региона треба решавати истовремено.

"Политика војне неутралности не може да заштити интересе Србије. Одлуку о томе да ли ћемо да приступимо НАТО-у или не треба да донесемо на референдуму, а сада је време за велики искорак у односима Београда и Приштине", оценио је Зеленовић.

Он је рекао да је неопходно формирати Заједницу српских општина, која треба да има облик развијене аутономије, али и успоставити јасно правило да "Косово" неће моћи да се уједини са Албанијом, без сагласности са ЗСО и Србијом.

Такође, оценио је да "Косово" мора бити демилитаризовано, без успостављања војске, на тој територији, а потребна су и решења за сва имовинска питања, заштити историјских споменика.

Гранат за такав споразум, каже, били би ЕУ, Квинта и Албанија.

"Ово није тренутак кад треба нешто да се изгуби, већ да нешто добијемо. Сви можемо да будемо добитници, свих шест ентитета Западног Балкана", рекао је Зеленовић.

Зеленовић се залаже за одржавање међународне конференције на којој би учествовали представници свих шест ентитета из региона, ЕУ, земаља Квинте.

Појаснио је и да би та конференција имала два циља – да се договори заједничка одбрамбена политика региона, усаглашена са спољном и безбедносном политиком ЕУ, као и да буде формирана економска заједница Западног Балкана, која би се придружила ЕУ, у тачно утрвђеним роковима.

Све то заједно, навео је, може да буде основ за нову позицију Србије према питању притупања "Косова" међународним организацијама.

"Нисам никада изговорио да признајем лажну државу Косово"

Нема капитулације Србије, рекао је Александар Вучић. 

"Нисам никада изговорио да признајем лажну државу Косово, изашао сам пред људе и рекао шта нас чека", каже председник Србије. 

Он је казао да ниједно слово није сакрио од народа и да је поштено испричао са чим се суочавамо. 

Додао је да Куртијев ултиматум о шест услова за оснивање ЗСО неће проћи. 

Вучић: Нико ништа није потписао

"Недвосмислено сам рекао да нећу дозволити улазак тзв. Косова у Уједињене нације", истакао је председник Србије. 

Он је додао да "нико ништа није потписао" и да се ништа не потписује. 

Ситуација у Скупштини на ивици физичког обрачуна

Обраћање председника је прекинуто, јер је ситуација у моменту била на ивици физичког инцидента.

Вучић: Косово је срце Србије

Део посланика је развио транспарент "Не капитулацији", а на скандирање "Косово је срце Србије" Вучић је одговорио да је сагласан.

Он је подсетио да је 27 земаља повукло признање тзв. Косова за време његове власти.

Обрадовић: Не треба прихватити нови западни ултиматум

Бошко Обрадовић (Српски покрет Двери) навео је да се на данашњем дневном реду суштински  налази нови западни ултиматум са јасном уценом да уколико Србија жели у Европску унију, мора да призна косовску независност.

Лажна држава Косово није независна држава, њу не признаје већина држава света, рекао је он.

"Не видимо нити један разлог зашто бисмо ми прихватили нови западни ултиматум јер се очито њима жури да Србија призна лажну државу Косово и да оно уђе у Уједињене нације", поручио је Обрадовић.

Док "Косово" не уђе у УН, не постоји независност лажне државе, додао је.

"Тражи се Србин на челу државе који ће прихватити да се даље не противи чланству 'Косова' у разне међународне организације, рачунајући УН", навео је председник Српског покрета Двери.

Суштина је да ли ћемо да прихватимо ултиматум којим ћемо се одрећи КиМ, прекршити Устав, Резолуцију Савета безбедности 1244 и сами се у миру одрећи дела наше државне територије, рекао је Обрадовић.

"Овде није питање шта је последица непотписивања, већ шта је последица потписивања овог споразума", навео је Обрадовић и додао је да је питање шта не сме бити решење за КиМ.

"Не сме издаја, одрицање од наше територије, не сме ЗСО по Уставу лажне државе Косово. Онда сте дијаспора, мањина и то вам спремају са Заједницом српских општина", поручио је представницима Срба са КиМ који присуствује седници Скупштине.

Председник Двери је указао да је велики број јавних личности, попут Емира Кустурице и Матије Бећковића, потписао Светосавски проглас за спас Косова и Метохије.

Пастор: Ниједна држава на свету не би признала независност дела своје територије

Балинт Пастор из Савеза војвођанских Мађара изјавио је да ће тај посланички клуб подржати извештај о преговорима Београда и Приштине. 

"Питање КиМ је питање за све грађане Србије", рекао је Пастор и истакао да су мир и стабилност на првом месту, те да то треба да буде у интересу свих грађана. 

Он је навео да би било боље да је разговор о нон-пејперима одржан иза затворених врата, али да за то није било воље у опозиционим редовима. 

"Бојим су да су ови предлози, о којима сте говорили, све гори како време пролази", рекао је Пастор.

Лидер СВМ додао је да да више нема митова, празних обећања и бусања у груди, те да влада и председник сада говоре искрено о свим проблемима. 

Он је поставио питање да ли Европска унија заиста жели Србију у чланству.

"Како време пролази, све више се поставља питање да ли постоји спремност у европским структурама да Србија постане пуноправна чланица ЕУ".

"Без обзира на претње и инциденте, најбруталније угрожавање безбедности Срба на КиМ, сваког дана је Београд страна која је конструктивна", рекао је Пастор и изразио дубоко дивљење представницима српског народа на Косову и Метохији.

Он је подсетио на "историјско помирење" српског и мађарског народа како би указао да проблем није у српском народу.

"Нисам оптимиста, али се надам да ће до таквог компромисног решења доћи. Добро је што сте питање КиМ вратили у жижу јавности, не само у Србији и региону, него и шире", додао је Пастор.

Да би се дошло до компромиса, обе стране морају да поштују оно што су прихватиле, навео је.

"Без формирања ЗСО, без поштовања до сада постигнутих договора, до таквог компромиса не може доћи. Надам се да су сви свесни тога и да ће имати одлучност да траже од приштинске стране да поштује оно што је прихватила пре 10 година. То би био добар сигнал", истакао је Пастор.

Из историјских разлога, напоменуо је, разуме колико КиМ значе српском народу.

"Не постоји ниједна држава у свету која би, добровољно или под било каквом претњом, признала независност дела своје територије. Такве власти нема и то је немогуће", навео је Пастор.

"Ми не усвајамо овај план, то је нон-пејпер", каже председник Србије

"Ми не усвајамо овај план, то је нон-пејпер", поручио је Вучић и поновио да је најтеже ствари из тог плана већ изнео. 

Он каже да је већ звао опозицију на консултације око тог документа, али да су многи одбили, те да није проблем да дођу и погледају документ, али да не смеју да га објављују јер је то нон-пејпер.

Само једна политичка странка се јавила и рекла да ће да дође на консултације, каже Вучић. 

Он истиче да "наши преговори никад нису били тајни", "за разлику од његових претходника". 

Вучић: Не знам да ли ћемо остати у Савету Европе, ако тзв. Косово постане члан

"Ја сам једини председник у историји Србије који је четири пута дошао да расправља о КиМ у Скупштини", одговорио је Вучић на коментаре опозиције "да се сакрио".

Нисам дошао овде по подршку, поручио је. 

"Није ми потребна подршка, потребна је Србији, да се направи јединство по неком питању", одговорио је председник Радомиру Лазовићу. 

Вучић истиче да није рекао ништа еуфорично о споразуму, већ да се може видети само његова забринутост.

Он је додао да не може да утиче на чланство тзв. Косова у неким организацијама попут Међународног олимпијског комитета или Савета Европе. 

"Наше је питање само да ли ћемо да останемо у Савету Европе", у случају да тзв. Косово постане члан, поручује председник. 

Он је поручио опозицији да ће им уступити своје преговарачко место, ако они имају идеју како да спрече улазак тзв. Косова у Савет Европе и додао да се "црвене линије" за КиМ нису промениле. 

Лазовић: Неприхватљиви су нам тајни преговори

Радомир Лазовић (Зелено-леви клуб) сложио се да је данас важан тренутак за Србију и да је европски предлог од изузетне важности за Србију, али је питао где је тај предлог и зашто нико нема увид у њега. 

Он је рекао да Вучић нема план и да су његовом клубу неприхватљиви тајни преговори, те да треба да се направи пауза у седници док сви не добију увид у европски план за КиМ. 

"Заборавите на бланко подршку по коју сте дошли", поручио је Лазовић председнику Србије. 

Он каже да су последњих десет година преговори о КиМ тајни, јер се они не воде у корист грађана, већ у циљу останка Вучића на власти. 

"Стално померање црвених линија не служи српским интересима, већ Српској напредној странци", тврди Лазовић и каже да тако не може да се дође до трајног решења за КиМ. 

Чланство у ЕУ је прилика за Србију, поручује. 

Вучић: Између свог мандата и Србије, изабраћу - Србију

Председник је коментарисао транспаренте "не ултиматуму, не капитулацији" који су се појавили у Скупштини. 

"То ми ви кажете, који сте пустили из затвора 1.800 албанских терориста, који сте ћутали 2004. године када су нам тукли и убијали народ, који сте као резултат преговора имали проглашење независности тзв. Косова", рекао је Вучић. 

Што се "капитулације" тиче, ја знам шта је мој посао, каже председник. 

"Ја ћу да чувам будућност ове земље", поручио је. 

"Ако дође до: Косово у УН или не, за разлику од вас, за мене је Устав Србије - Свето Писмо. Капитулација и предаја нису опција, знам шта ћу да учиним. Између свог останка на власти у мандату који ми је гарантован и Србије, изабраћу Србију", закључио је излагање председник Србије. 

План од 10 тачака

Председник Вучић изнео је 10 тачака о политици Србије у наредном периоду.

Под тачком један рекао је да ће политика Србије у наредном периоду бити да се на сваки начин и по сваку цену сачувају мир и стабилност, уздржавање и не одговарање на провокације, осим уколико имовина и животи људи не буду угрожени као 2004. године.  

Тачка два - упорно истрајавање на формирању ЗСО која мора да буде правни и физички оквир за права српског народа на КиМ. "Да не размишљамо како ће да забране лекове, како ће храна да дође, новине и све друго", казао је Вучић.

Тачка три је безбедност за Србе на КиМ. Безбедност за Србе је део и тачке мир и стабилност и тачке о ЗСО.

Под тачком четири је бољи живот за српски народ на КиМ. "Много новца улажемо, много инвестиција, готово 900 милиона евра", навео је Вучић.

Под пет, каже Вучић, за разлику од оних који воле да узвикују пароле, Србија ће да разговара и о најлошијим папирима јер Србија нема право да понови искуства из прошлости.

Под шест је очување виталних државних и националних интереса.

"Наставићемо да чувамо војну неутралност, да је штитимо и градимо армију. Данас је 15 пута снажнија него што је била. Друга ствар је очување нашег самосталног одлучивања. Да нам се у те одлуке које само стално доносимо не меше нико ни са исток ани са запада, да се политичке одлуке доносе само у Србији и никада ван Србије. Трећи део тачке је поштовање Устава Републике Србије", напомиње Вучић.

Под седам - животно важан интерес Србије је да останемо на европском путу.

"Лажу када кажу да је 43 одсто људи за останак на европском путу, много је мањи проценат. Европски пут значи много ствари за Србију, и инвестиције и стандард, и плате и пензије. Очекујемо да до краја године просечна плата пређе 800 евра. Тај пут нам је потребан јер данас живимо у другачијој реалности. Ми смо данас окружени земљама које су или у НАТО-у или је НАТО тамо. И на делу наше територије је НАТО. А где ћемо да идемо у случају сукоба, како да сачувамо плате и пензије. Сувише смо труда уложили.

Под осам је раст Србије - здравство, енергетика, храна и војска. "Хране има све мање, и она је носилац инфлације свуда. Данас имамо само на депонијама рекордне количине угља, рекордне количине гаса. Имамо рекордне количине акумулација, преко 500 гигават сати. Војска мора да буде много снажнија и јача. Војска је сачувала наш народ на КиМ, јер су знали да нећемо да дозволимо погром. Потребан нам је развој здравства, од нових лекова до клиничких центара".

Тачка девет - наставак разговора.

"Ја сам рекао да настављамо разговоре, ништа нисам потписао. Сматрао сам да због младих у земљи, којој су потребне инвестиције, фабрике, нови научни центри, компаније, потребно је да те људе задржимо овде. Данас Србија има званично више становника него Бугарска, вероватно по први пут", наводи Вучић.

"Да ли бисмо били европска парија, да били бисмо, потпуно изоловани и са којима нико не би разговарао. Не можете да функционишете сами", напомиње Вучић.

Под 10, програм Србија 2025. и раст плата. "Делимично демографске проблеме можемо да додирнемо ако се будемо понашали на одговоран начин", истиче Вучић.

"Не мислим да би нас неко бомбардовао, али били бисмо европска парија"

Само ако нам буду укинули визе, они који се "бусају у јуначке груди", кукали би, и рекли да смо их увели у санкције и изолацију, каже председник. "Нисам ништа потписао, али сам сматрао да је важно да наставимо разговоре", истакао је. 

"Не мислим да би нас неко бомбардовао, нећу никога да плашим тиме, али били бисмо европска парија, нико не би са нама разговарао, не бисмо имали приступ фондовима. Не можете да функционишете сами. Данас нико на нас не би гледао као на савезника, због сукоба у Украјини", рекао је Вучић.  

Енергетика, храна и војска су посебно важне у наредном периоду, истиче.

"Војска је сачувала наш народ на КиМ, јер су људи знали да не бисмо дозволили погром који се десио 2004. године", поручио је. 

Он је казао да се налазимо у тешком и деликатном тренутку.

"Морамо да помажемо народу на КиМ, али морамо да избегнемо осуду и кажњавање, али и да водимо рачуна о националним и виталним интересима", рекао је председник. 

Подсетио је да је бар пет посланичких група одбило да дође на консултације, већ су тражили расправу у Скупштини. "Жао ми је због тога", рекао је Вучић.

Вучић: Нећемо ићи по мишљење ни у Брисел, ни у Вашингтон, ни у Москву

Вучић је поручио да ће Србија да преговара и о "најлошијим папирима", јер нема право да понови оно што се десило у прошлости, подсећајући како је наметнут Рамбује. 

Разговараћемо о свему, каже председник.

Очуваћемо виталне националне и државне интересе, истакао је Вучић и додао да ћемо штитити војну неутралност и наставити да јачамо армију која је данас "петнаест пута снажнија".

Он каже да ћемо наставити да чувамо самосталност одлучивања и да нећемо ићи по мишљење ни у Брисел, ни у Вашингтон, ни у Москву.

"Знам шта пише у Уставу Србије, боље него многи", каже Вучић, али поручује да ћемо остати на европском путу. Много је мање људи за ЕУ од помињаних 43 одсто, истиче, али "нећемо одустати од тог пута". 

Окружени смо земљама које су у НАТО, или је НАТО тамо - као што је случај са БиХ, подсећа председник. 

За мене предаја није опција, поручио председник Србије

Сви заједно у Србији нису присуствовали преговорима о КиМ колико ја, имам највеће искуство и знам шта је могуће, рекао је Вучић. Ја сам једини председник од Слободана Милошевића који је учествовао о расправи о КиМ у скупштини, истако је председник Србије.  

Он је истако шта ће се догодити у наредних неколико месеци:

"Наша политика ће бити да сачувамо мир и стабилност на сваки начин, да не одговарамо на провокације, осим ако животи и имовина људи буду угрожени као 2004. године", каже председник. 

За разлику од вас који сте то предали 2004. и 2008. године, за мене предаја није опција, поручио је Вучић. 

Упорно ћемо истрајавати на ЗСО која ће бити и правни и политички оквир за живот Срба на КиМ.

Безбедност за Србе на КиМ је такође важна и то значи да нико не брине када дете пошаље у школу, да нико не буде хапшен зато што је Србин, каже Вучић. 

Вучић: ЗСО не може бити невладина организација

Договорено је да се унапред иде са оним што је обавеза из Бриселског споразума, а то је ЗСО, рекао је председник.

"ЗСО не може бити модел невладине организације. ЗСО мора да буде оно што је потписано у Бриселу", додао је.

Постоје 22 принципа на основу којих треба да се формира ЗСО са значајним надлежностима за наш народ, а посебно за српски народ на југу, навео је Вучић.

"Нема ту о чему да се разговара. Оно што мене брине је  да ће они поново покушати да преговарају, не би ли смањили надлежности ЗСО, јер нису спремни да проводе у дело то што су потписали и прихватили".

Вучић: Траже да се Србија не противи чланству "Косова" у међународним организацијама

Деведесет одсто онога што је изашло у јавност од француско-немачког плана је тачно, рекао је председник.

У том плану, у самој преамбули, први пут нам омогућавају да различито гледамо на статус КиМ. Међутим, све касније дерогира ту преамбулу, навео је Вучић.

"Обе стране ће се водити циљевима и прицнипима, предоченим повељом УН, нарочито онима који се односе на суверену једнакост свих држава, на поштовање независности, аутономије и територијалног интегритета, сматрајући "Косово" независном државом", наводи се у плану, рекао је председник.

Додао је да је опаснија тачка 4 у којој се наводи да се Србија неће противи чланству "Косова" у било којој међународној организацији.

Вучић: "Петорка" је у Београду претила заустављањем приступних преговора са ЕУ

"У Београд потом долази "петорка", представници најмоћнијих држава западног света и упркос свему што смо им доставили, они кажу: Надам се да разумеш, ми смо одлучни да решимо ове проблеме", рекао је председник.

Иако сваког дана то негирају, они су у рату и не желе да дозволе нову ескалацију на Балкану.

У трећој реченици су ми рекли:

"Поштовани председниче, уколико се не прихвати рад на овој иницијативи и њеној имплементацији, бићете суочени са: заустављањем приступних преговора са ЕУ, не само са прекидом доласка даљих инвестиција, већ и са повлачењем свих инвестиција из ваше земље и са другим свеобухватним мерама које морају да покажу како они који нису у сагласју са ЕУ морају да прођу".

Вучић је рекао да се након саопштења о три тачке, о овоме говорило још два пута, али су разговори настављени.

Такође, додао је да је у разговорима био суочен са дилемом, и да је одмах морао да одговори, на шта је он рекао да Србија има резервисаност према кључном питању.

"На то, чини ми се да сам, изабрао једино могуће решење. Решење којим не могу да повредим виталне функције Србије. На Бадњи дан у Готовуши код Штрпца, припадник Косовских безбедносних снага пуцао је на српског дечака и 21-годишњег дечака. На Божић је дечак претучен, 22. јануара претучен је и дечак у Сувом Долу. На Миљана је пуцано док је био у аутомобилу", подсетио је Вучић

Вучић: Француско-немачки предлог је постао део преговарачког оквира 4. децембра

На Западу постаје јасно да после велике украјинске офанзиве и руске контраофанзиве - нема лаког решења украјинске кризе, рекао је председник.

"После тога, на самиту у Тирани сам био изложен жестоким нападима као представник Србије, који представља земљу који једина није увела санкције Русији".

"У септембру први пут добијамо "француско-немачку иницијативу", а 4. децембра нешто измењени папир. Тај папир 13. децембра постаје неформални део преговарачког оквира за Србију у оквиру приступања ЕУ".

Јасно је да је реч о оквиру, како наводи, а ми смо на септембарски предлог нон-пејпера, послали наш, послали све са чим смо сагласни, са чим нисмо сагласни, и какав је пут ка нормализацији какав желимо.

"Желимо, јер је важно да имамо добре односе са Албанцима, да наши људи не страдају... Треба да сачувамо животе и Стефана Јовановића и сваког другог детета у нашој земљи. Нико од нас није за Бадње вече слао децу у њихове жупе, школе... У овом споразуму, о светом Јовану долази до Београда велика петорка".

Вучић: Приштина жели да изазове рат

Свима сам говорио да наш народ више не може да издржи, али су ми рекли да мора, навео је председник Србије.

"Онда су људи донели одлуку да напусте институције, тражећи само једно, да људи који су похапшени буду пуштени и формирање ЗСО", подсетио је и додао да су Срби напустили институције јер су одани држави Србији и верују у њу. 

"Неколико дана касније, да би показали сву своју силу, приштинске институције заказују изборе".

Иако су већ обећали међународној заједници да ће одустати од избора у децембру, кажу да ће их померити, подсећа.

"Пре него што су озваничили ту одлуку, за коју смо сви знали да ће уследити, они шаљу своје специјалне снаге у четири општине на север КиМ да заузимају седишта општина изборних комисија не би ли испровоцирали сукоб".

"Њихова једина намера је да изазову ратни сукоб и да Србију сукобе са НАТО и целим светом, да себе представе као жртву, а нас као агресора", поручио је председник.

Вучић: Курти у Берлину саопштио да никада неће формирати ЗСО

"Усред Берлина, Курти саопштава по ко зна који пут: Ми никада нећемо формирати Заједницу српских општина", навео је председник.

То је противправна и противуставна одлука у сваком смислу, чак и у односу на оно што Приштина назива уставом, додао је Вучић.

Подсетио је да је, након тога, уследила смена Ненада Ђурића иако о томе може да се одлучи само између два кандидата која предложе Срби и нико други.

"Тада долази до слома у главама људи који су слушали своју државу, знајући колико нам је потребан мир,, иако су знали и нису били срећни због свега што смо морали да урадимо на КиМ да бисмо сачували мир и да би Србија напредовала", навео је Вучић.

Вучић: Курти није попустио и дошли смо у кризу

"Нисам имао проблем да кажем да је добро да слободу кретања имају и Срби и Албанци", рекао је председник.

"Онда су нам у Бриселу рекли: Не брините, сад ћемо извршити притисак на Куртија. Он мора да попусти око таблица јер нису у праву око тога", додао је.

"Уз нечију подршку, Курти није желео да попусти и онда смо дошли у кризу".

Вучић: Разговори са Приштином никада нису били искрени

У сва обећања, како Квинте, а посебно ЕУ, да ће урадити све како би Србима на КиМ омогућили да учествују на изборима, на крају су саопштили да избора неће бити, рекао је председник. 

"Мислили су да ће тиме утицати на изборни резултат у Србији, очекујући неког другог на власти", додао је Вучић.

Наравно да су Срби гутали кнедле, знајући да им се ускраћују основна права, а онда су кренуле горе ствари, навео је.

"Ниикада разговори, не одлуком Србије, са приштинскм страном нису били довољно отворени", рекао је Вучић.

Вучић: Од избијања рата у Украјини, почела политичка офанзива Приштине

И данас се може видети вечна дилема у Србији: приклонити се јачем или се увек, по сваку цену, супротстављати, рекао је председник.

Важно је да вас упознам како смо дошли у ову ситуацију, додао је Вучић.

"Од избијања ратног сукоба у Украјини, постоји општа политичка офанзива Приштине заједно са делом њених западних савезника за промену стања на терену, за наметање насиља као метода решавања проблема".

Вучић: Свуда у свету влада цензура

Осим у Србији, свуда у свету је цензура, постоје једна добра и једна лоша страна, рекао је председник.

Међутим, као малој држави не дозвољавају вам да будете неутрални, додао је.

"Кад не могу да се иживљавају на оном већем, морају да пронађу неког мањег", рекао је Вучић.

Вучић: Присуствујемо некој врсти трећег светског рата

"Присуствујемо некој врсти трећег светског рата, који ће бити озбиљнији и тежи него што је данас", рекао је Вучић.

Он је додао да ће сукоб бити само тежи и већи.

"Ми смо једна од ретких земаља која слободно доноси своје одлуке, у оној мери у којој није омеђена неким бруталнијим притисцима и најтежим могућим последицама по свој опстанак", додао је председник.

Вучић: Од плана важније околности у којима је она представљен

"За мене је Косово више од мете политичког поткусуривања", поручио је председник Србије.

Важније од француско-немачког плана су околности, политички моментум и временски оквир у коме се све ово дешава, рекао је Вучић.

"Не смем да покажем цео план, али ћу изнети све што је најгоре за Србију, а оно што је најважније је тренутак у којем живимо, што људи често не желе да примете. Данас присуствујемо некој врсти трећег светског рата који ће бити тежи и обимнији у недним недељама, месецима... Када имамо то у виду, онда је потпуно јасно да неки мали не могу да имају, односно не дозвољавају им да имају простора за слободно доношење одлука. Ми пак имамо могућност да сами доносимо одлуке. У Србији можемо да видимо шта и једна и друга страна мисле о том рату, док у остатку света то није тако", додао је Вучић.

Вучић: Ништа не кријемо од грађана Србије

"Долазим из осећаја дужности да грађанима кажем шта је то што се догађа, о чему се разговара", навео је Вучић и додао да ће на седници говорити о свим лошим тачкама француско-немачке иницијативе.

"Ништа нећу да сакријем. Говорићу о најтежим деловима плана", додао је он.

Он је навео да грађани Србије треба да знају да ни њихов председник, ни влада, ни Скупштина немају шта да крију од њих

Вучић: Никада нисам бежао од одговорности

"Сврха данашњег дана није да се пребаци одговорност на овај Дом, ни на наш народ у целини", поручио је председник Вучић.

Он је истакао да, као председник, никада није бежао од одговорности.

"Доносио сам најтеже одлуке", рекао је председник.