Србија и Балкан

"Новости": Куртију прети шест казни ако не формира ЗСО

У казнене мере било би укључено и потпуно ускраћивање финансијске подршке са Запада, пише београдски дневни лист и додаје да је почела својеврсна политичка изолација приштинског премијера
"Новости": Куртију прети шест казни ако не формира ЗСОwww.globallookpress.com © © IMAGO/ALEX HALADA

Запад, предвођен САД, спремио је листу од шест казни ако премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти настави да опструира формирање Заједнице српских општина.

Казнене мере са којима би привремене власти у Приштини ускоро могле да се суоче су укидање позивног броја +383 за "Косово", потпуна дезинтеграција општина на северу из система приштинских институција, као и то што би уместо Приштине, два административна прелаза са централном Србијом контролисао Унмик, пишу данашње "Новости".

Према писању београдског дневног листа, у казнене мере било би укључено и потпуно ускраћивање финансијске подршке са Запада, од које у великој мери зависи приштински буџет, замрзавање започете процедуре да се становницима КиМ укину визе за земље ЕУ, као и држање у фиоци апликације Приштине за чланство у ЕУ до даљег.

Куртију је неформалним дипломатским каналима послата порука да би могао у потпуности да изгуби подршку коју је претходних година издашно добијао од западних политичких центара моћи, односно да би могао бити доведен у питање и његов опстанак на власти.

Подсећа се и да је прва озбиљнија опомена већ стигла: захтев тзв. Косова за чланство у Савету Европе није се нашао на дневном реду Комитета министара ове организације, који заседа сваке среде.

Такође је започела и својеврсна политичка изолација приштинског премијера.

На пример, он није био "ексклузивни" саговорник изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, када је пре неколико дана изненада допутовао у Приштину.

На радну вечеру на којој се говорило о ЗСО, што је предуслов да започну преговори о европском плану за КиМ, заснованом на Шолц-Макроновом предлогу, Лајчак је позвао и Куртијевог првог заменика у влади и шефа приштинског преговарачког тима Бесника Бисљимија.

Курти није добио позивницу ни за дебату о ЗСО, коју је у понедељак организовала америчка амбасада у Приштини.

image