Лажни албански свештеник провоцирао у Високим Дечанима

Пошто су од Цркве Албаније обавештени да је Никола Џуфка варалица која се облачи као свештеник и шири националистичке идеје, монаштво га је замолило да напусти манастир

Монаштво манастира Високи Дечани саопштило је на свом Твитер профилу да је спречен покушај лажног свештеника из Албаније Николе Џуфке да у српској светињи сними видео-снимак с провокативним националистичким садржајем, те да је о инциденту обавештен Кфор.

"Пре неколико дана грађанин Албаније Н. Џуфка, који се лажно представља као православни свештеник, покушао је да сними видео у манастиру Дечани са провокативним националистичким намерама. Албанска православна црква је већ издала саопштење о њему. Пошто смо од Цркве Албаније обавештени да је Н. Џуфка варалица која се облачи као свештеник и шири националистичке идеје, љубазно му је речено да не може да прави видео-материјале у манастиру Дечани и он је мирно отишао. Остали манастири на Косову су обавештени да се чувају", наводи се у објави на Твитер налогу манастира.

Џуфка је пак за медије на тзв. Косову изјавио да је из Дечана "избачен само зато што је Албанац", што је братство манастира негирало и окарактерисало као националистичку манипулацију с намером ширења верске и етничке нетрпељивости.

"Одмах након инцидента са Н. Џуфком Кфор је обавештен да се побрине за могуће провокативно деловање и ширење етничке и верске мржње. Канонско православно албанско свештенство и сви посетиоци добре воље су и увек ће бити добродошли да посете наш манастир", закључује се у објави братства Високих Дечана.