Жиофре: Француско-немачки предлог једини начин да се крене напред

Како преговори буду напредовали, биће више информација и о самом садржају документа, сматра шеф Делегације ЕУ у Србији

Мислим да је француско-немачки предлог једини начин да се крене напред по питању "Косова", рекао је Емануеле Жиофре, шеф Делегације и амбасадор ЕУ у Србији.

Он је у разговору за "Јуроњуз Србија" оценио да је Београд јасно показао на више међународних форума да није неутралан, већ да стоји уз Украјину и уз ЕУ.

"И зато су важна питања усаглашавања са заједничком спољном и безбедносном политиком и спољном политиком Европске уније, а увођење санкција је део тога", истакао је Жиофре.

Он је додао и да мора пуно да се ради на питању "Косова", и поручио да је на столу предлог који је, како тврди, "једини начин да се крене напред по овом питању". 

"Поздрављамо чињеницу да је председник током расправе у Скупштини нагласио потребу да Србија настави са конструктивним приступом и да у принципу прихвати предлог. Сада треба да га имплементирамо", рекао је Жиофре. 

Он подсећа и да брзина приближавању ЕУ зависи од брзине којом Београд и Приштина могу да нормализују своје односе, додавши да је француско-немачки предлог "кључна прилика која не сме да се пропусти". 

На питање зашто европска страна не покаже садржај тог документа, одговара да није на њима да откривају садржај. 

"Дипломатски разговори се обављају са онима који су надлежни у Београду и Приштини. Ту смо тренутно и сигуран сам како преговори буду напредовали, биће више информација", убеђен је Жиофре. 

Најавио је да ће високи представник ЕУ ускоро сазвати састанак на високом нивоу, у року од неколико недеља. 

"Уз то морамо да знамо да постоји низ обавеза које су стране преузеле у контексту Бриселског дијалога, а које морају бити имплементиране, укључујући и питање Заједнице општина са српском већином, и ургентно је да се имплеменира управо тај аспект", рекао је шеф делегације ЕУ. 

На питање да прокоментарише "оправдања Србије за неувођење санкција", попут руске подршке територијалном интегритету Србије, Жиофре оцењује да ће Русија "вероватно донети одлуке које су у њеном најбољем интересу, а не у најбољем интересу Србије".

Када је реч о енергетској "зависности", сматра да је то био проблем и за многе чланице ЕУ, а "сада је доток гаса из Русије испод десет одсто" и додао да Србија такође иде путем диверсификације увоза гаса.