Мојсиловић: Потребне су године да се обучи добар специјалац

Мојсиловић истиче да почетна плата припадника специјалних јединица Војске Србије неће бити мања од 200.000 динара

Јавни конкурс за пријем кандидата за специјалне јединице Војске Србије биће сутра објављен у медијима, најавио је начелник Генералштаба Милан Мојсиловић додајући да су потребне године да би се обучио заиста добар специјалац.

Генерал Мосјиловић за РТС каже да ће пријем бити усмерен и на лица која нису служила војни рок и на она која то јесу, али да ће временски садржај њиховог селективног рада бити другачији.

За оне који нису служили војни рок, како појашњава, биће продужен за око пет недеља, а за оне који јесу предвиђен је период прилагођавања и селективних обука.

Мојсиловић истиче да почетна плата припадника тих специјалних јединица неће бити мања од 200.000 динара.

"Испред нас је период од две године, то се неће дешавати сутра. И када добијемо кандидата морамо да радимо, када потпише први уговор са ВС и на њему морамо да радимо. Доброг специјалца заиста правимо годинама, његова обука и опрема су скупе. Одлука врховног команданта је да поред тога што се фокус усмерава на људски потенцијал, тежиште ће бити и на опремању, на свему оном што чини динамику савременог ратовања", навео је Мојсиловић.

Председник Србије Александар Вучић донео је одлуку организационој доградњи специјалних снага Војске Србије, а Мојсиловић каже да је крајњи циљ да војска располаже са до 5.000 специјалаца на које би Србија могла да рачуна у случају да мора да одговори на хитну кризу, а све у циљу заштите Србије и њених грађана.

"Средином јануара имали смо анализу оперативних способности ВС за 2022. годину где смо врховном команданту реферисали о стању у ВС, могућностима ВС, проблемима и између осталог, у оквиру закључака један од задатака је подизање бројног стања и организацијска доградња специјалних јединица ВС", рекао је Мојсиловић.

Наглашава да је врховни командант Војске Србије потписао одлуку за организацијску доградњу не само мирнодопског, него и ратног састава.

"Сматрам да овај задатак није лак, имаћемо изазове испред нас, али ВС има довољно снаге да све задатке које постави државни врх, на челу са врховним командантом и председником Србије може у поптуности праововремено, плански да реализује", истакао је генерал.

Честитајући грађанима Дан државности, Мојсиловић је поручио да верују и рачунају на своју војску.