Боцан-Харченко: Осуђујемо претње упућене са скупа код Председништва

Русија је опредељена за наставак свестране сарадње са Србијом, поручио руски амбасадор

Русија је опредељена за наставак свестране сарадње са пријатељском Србијом, поручио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Додао је да се Москва не меша у унутрашња питања Србије, што је, како је навео, јасно наглашено и у коментару Министарства спољних послова од 13. фебруара ове године.

"Најоштрије осуђујемо претње упућене са скупа који је синоћ одржан у близини Председништва Србије", написао је Боцан-Харченко на Твитеру.

Подсетимо, синоћ је код Председништва у Београду одржан протест ултрадесничарских удружења, а окупљени грађани носили су транспаренте "Косово је срце Србије" и "Нема предаје".

У једном тренутку, демонстранти су порушили ограду код Председништва Србије и пришли згради узвикујући "Где је Вучић?", након чега је стигла полиција у опреми за разбијање демонстрација.

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом и надлежним тужилаштвима у Београду и Новом Саду, ухапсили су данас Д. К. (1988), Д. З. (1971) и Д. Б. (1987) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења, док се Д. Б. терети и за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Након завршетка протеста, председник Србије Александар Вучић поручио је да су најмање четири парламентарне странке подржале тај скуп, као и да је све било планирано.

"Не би ово заслуживало никакву посебну пажњу, али нису ово никакве неформалне екстремистичке групе, јер су подржане од најмање четири парламентарне политичке странке, и њихови представници и председници су били на овом скупу, да се нико не прави наиван. Нису се нашли они случајно и знали су шта раде. Све је било планирано", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Лидер социјалиста и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је јасно да је припреман и организован покушај државног удара.

"Ово је издаја националних и државних интереса за рачун непријатеља Србије", навео је Дачић за Танјуг.