Србија и Балкан

Српска војна индустрија представила "лазар-3М"

Српска компанија Југоимпорт СДПР је представила даљу еволуцију возила фамилије "лазар" које носи ознаку "лазар-3М"
Српска војна индустрија представила "лазар-3М"© Снимак екрана, Југоимпорт СДПР

Нови "лазар-3М" је вишенаменско оклопно возило-точкаш са погоном 8х8 које карактерише увећана ватрена моћ, добро избалансирана оклопна заштита и висока покретљивост.

Возило је наоружано беспосадном куполом на коју је монтиран руски топ 2А42 калибра 30мм.

Оклопно тело је израђено од панцирног челика. Њега је са унутрашње стране могуће обложити "спол лајнер" панелима који спречавају расипање крхотина оклопа, уколико дође до тежих оштећења основне оклопне заштите возила, што битно утиче на повећање степена преживљавања посаде и десатног одељења у возилу.

Оклопна заштита је направљена на модуларном принципу што значи да пружа могућност адаптације нивоа заштите до специфичних потреба корисника.

Максимални ниво заштите (тешка ратна конфигурација масе 28 тона) фронталне пројекције је "5 STANAG 4569", док је са бочних и задње стране "4 STANAG 4569". То значи да је "лазар-3М" са предње стране отпоран на муницију испаљену из аутоматских топова (кал.20/23мм), тешких митраљеза и антиметаријалних снајперских пушака, док су бочне странице заштићене од панцирно-запаљивог метка калибра 14.5мм и ниже, као и парчадног дејства хаубичких граната калибра 155мм са даљина 25-30м.

Конструктори овог возила су омогућили примену најсавременијих технологија у области балистичке заштите током целокупног животног века возила. Основа возила обезбеђује и два нивоа заштите од мина.

Погонска група је смештена у проширеном десном делу возила запремине пет кубних метара који је херметички одвојен од простора за посаду.

Централни развод погона преко осовина пружа дистрибуцију обртног момента до свих точкова који су монтирани на независном вешању и обезбеђују висок степен мобилности возила. Све осовине су погонске док су прве две управљачке.

Захваљујући снажном мотору који генерише 500 кс као и погону 8х8 возило има добру проходност и може успешно да савлада већину природних и вештачких препрека које се могу појавити на фронту.

Возило је опремљено са по три перископске справе које се налазе на формацијским местима возача и командира возила. Допунски је рађено на повећању комфора чланова посаде кроз побољшање манипулације са ергономски прилагођеним седиштима по вертикалном и хоризонталном правцу. Управљачка јединица је такође подесива по висини и углу.

Десантно одељење се налази у задњем делу возила које је опремљено антитрауматским седиштима. Овде има довољно места и за одлагање стандардног наоружања у војне опреме које се налази у употреби Војске Србије.

Војници за улазак/излазак из возила користе хидрауличну рампу која се налази у задњем делу возила или кроз отворе са његове горње стране. Хидраулична рампа се пушта у рад или са места возача возила, или из десантног одсека.

Број чланова посаде варира од типа мисије и конфигурације наоружања самог возила. Када возило има стандардни ДУБС (даљински управљива борбена станица) број чланова посаде је 12 (командир, возач, нишанџија + 9 војника). Када је на возилу интегрисана беспосадна борбена купола онда се смањује простор у десатном одељењу за једног човека (3+8).

Као што смо навели, основно наоружање борбеног возила „лазар-3М“ је беспосадна купола максималне тежине 1,5 тоне опремљена аутоматским топом 2А42 у калибру 30мм који је спрегнут са митраљезом 6П7К у калибру 7,62мм. Ради се о оруђу које је развијено још 80-их година прошлог века, у чувеном заводу „Туламаш“ из Туле.

Топ испаљује муницију у калибру 30×165 мм, а балистичке карактеристике гранате обезбеђују ефективан домет до 4.000 метара (пробојност око 50мм хомогеног челика под углом од 60 степени на удаљености од 1.000 етара). За овај топ су развијена два типа муниције у калибру 30×165 мм, панцирни и парчадно-разорни.

Овај топ је веома ефикасан при дејству по непријатељској живој сили опремљеној индивидуалном балистичком заштитом, ватреним средствима и лако оклопљеној борбеној техници. Оваква конфигурација возила се осим непосредне ватрене подршке трупама на земљи може користити и као извиђачко возило.

Возило је опремљено основним дневно-ноћним нишанским комплексом који ради у два канала (ТВ + термовизија) и ласерским даљиномером.

У борбени комплет улази 300 граната калибра 30мм (200 разорних и 100 противоклопних) и 1.000 метака за митраљез.

image
VV inauguration
banner