Србија и Балкан

Жељка Цвијановић: Опозиција ће остати опозиција зато што их народ није хтео

Потпредседница СНСД-а каже да опозиција упорно настоји да закомпликује избор за председника Републике Српске
Жељка Цвијановић: Опозиција ће остати опозиција зато што их народ није хтеоAP © Foto: Tanjug/ AP photo

Потпредседница Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Жељка Цвијановић очекује да ће "незаконито преурањено пребројавање гласова за председника Републике Српске јасно потврдити убедљиву победу СНСД-а" на сва четири нивоа, истичући притом да је воља народа јасно манифестована.

Отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким местима у Републици Српској обавља се на основу наредбе ЦИК-а од понед‌ељка, 10. октобра, а очекује се да ће сутра бити завршено.

На питање новинара да прокоментарише поновне спекулације опозиције и њима наклоњених медија о наводној крађи гласова на бирачким местима у Добоју, Цвијановићева је истакла да опозиција упорно настоји да додатно закомпликује избор за председника Републике Српске, али да је ту ствар јасна и кад се узму у обзир и ова и сва будућа пребројавања, па томе додају гласови из иностранства и они из мобилних тимова, то је опет победа кандидата СНСД-а Милорада Додика барем са око 30.000 гласова разлике.

- Упркос силној галами и бројним лажима које су пратиле овај изборни процес, ми смо настојали да одржимо мир и стабилност и да се понашамо одговорно. Централна изборна комисија је, осим галаме опозиције, и сама направила озбиљне пропусте од незаконитог деловања које је оспорила стручна јавност, па до изношења паушалних оцена, чак и лажи - истакла је Цвијановићева.

Према прелиминарним и непотпуним подацима ЦИК-а, кандидат СНСД-а за српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић освојила је 323.996 или 52,27 одсто гласова, након обрађених 99,78 одсто бирачких места у Републици Српској. На основу истих података, представник Српске демократске стране (СДС) Мирко Шаровић добио је 222.209 гласова (35,85 одсто), а Ненаду Нешићу из Демократског народног савеза (ДНС) припало је 34.041 (5,49).

Према истом извору, у трци за места у Народној скупштини Републике Српске, на основу 97,36 одсто обрађених бирачких места, води СНСД са 212.370 гласова, што је око 35,09 одсто. На другом месту је СДС са 90.879 гласова (15,02 одсто), следи ПДП са 63.774 (10,54), Социјалистичка партија Петар Ђокић НДП-СНП има 36.131 (5,97), ДЕМОС - 33.954 (5,61) и Уједињена Српска - 31.745 (5,25).

Завршено бројање гласова из Добоја, следи Зворник

У Главном центру за бројање гласова у Сарајеву рано јутрос завршено је поновно контролно бројање гласачких листића из Добоја за председника и потпредседнике Републике Српске, а затим је почело бројање гласова из Зворника.

Према истом извору, уочене су мање неправилности, али нема већих одступања од резултата о којима је јавност била упозната. Бројање гласова у Зворнику почело је јутрос у 8.00 сати. Очекује се да ће бројање гласачких листића са 80 бирачких места бити завршено до сутра ујутро. Након Зворника, следи поновно пребројавање гласова из Приједора, а затим из Лакташа.

image