Србија и Балкан

Загревање пред изборе у ЦГ: Да ли ће ПЕС одустати од Спајићеве кандидатуре?

Покрет Европа сад је затражио од Изборне комисије да им омогући да предложе другог кандидата будући да је комисија "политички дисквалификовала Милојка Спајића"
Загревање пред изборе у ЦГ: Да ли ће ПЕС одустати од Спајићеве кандидатуре?www.globallookpress.com © Martin Siepmann

Након што је Државна изборна комисија (ДИК) одбила кандидатуру лидера Покрета Европа сад (ПЕС) Милојка Спајића за председника Црне Горе, из овог покрета траже од Комисије да се изјасни могу ли да предложe другог председничког кандидата из својих редова.

ПЕС је саопштио да су се данас обратили Изборној комисији са захтевом за давање мишљења о свим правним недоумицама које ових дана, како кажу, оптерећују и стручну јавност и грађане, јавља Танјуг.

"С обзиром на то да је ДИК одлуком без преседана и правног упоришта одлучио да политички дисквалификује Милојка Спајића, ДИК је дужан да да одговор да ли ПЕС може да предложи другог кандидата из својих редова" наводи се у саопштењу ПЕС.

Они траже и одговор да ли бирачи који су подржали кандидатуру Спајића, свој потпис могу дати другом кандидату.

"Како се ради о кратким роковима за предају кандидатуре, од ДИК-а се очекује промптно деловање и што хитније давање мишљења, будући да се ради о питањима која су од јавног интереса", навели су из ПЕС.

Из овог покрета је раније најављено да би други кандидат био Јаков Милатовић, њихов потпредседник и оснивач. Спајићева председничка кандидатура одбијена, јер је утврђено да има пребивалиште у другој држави - Србији.

image