Хил: Није циљ да Украјина победи Русију

Tренутна ситуација довешће до убрзаног пута Србије ка Западу и Запада ка Србији, поручује амерички амбасадор

Од почетка кризе, кијевске власти су добиле велику помоћ других земаља, али не да би поразиле Русију, извршиле инвазију на ту земљу или изазвале њену пропаст, већ да би се одржао суверенитет Украјине, каже амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

"Нико не говори о распарчавању Русије, нико не помиње инвазију на руску територију, али сви кажу да Русија мора изаћи из Украјине и ставити тачку на овај рат. Идеја да је Русија на неки начин приморана на овај рат је глупост. Украјина није била пред уласком у НАТО пре годину дана, није покушавала да угрози безбедносне интересе Русије. То су глупости и бесмислице", наводи амбасадор за "Курир".

Додаје да је показана велика солидарност, поготово међу европским савезницима, укључујући земље Европске уније.

"Та врста солидарности је веома важна. Знам да Русија рачуна на то да ће земље из те коалиције која помаже Украјини одустати. Оне то неће урадити. Председник Бајден је то недавно јасно рекао у свом говору у Пољској и за време храброг путовања у Кијев", истиче амерички амбасадор.

Наводи да је Русија покренула Специјалну војну операцију са погрешним убеђењем да ће њене трупе победити за неколико дана.

"То се није десило јер се украјински народ храбро борио. Наравно, добили су помоћ и, када се људи храбро боре у одбрани својих домова, они заслужују ту помоћ. Господин Путин би више волео да не добијају помоћ, али мислим да би остатак света волео да Путин изађе из Украјине", поручује Хил.

Када је реч о суспензији руског учешћа у новом споразуму СТАРТ, амерички амбасадор напомиње да САД немају намеру да прекрше тај споразум, те да је Русија једина земља која помиње нуклеарно оружје.

Он наводи да свет није подељен, већ да је на једној страни Русија, а на другој страни остатак света. 

"Неке земље помажу војно Украјину, друге помажу хуманитарном помоћи, али да будем искрен, врло, врло мали број земаља подржава оно што Русија ради. Били смо сведоци тога приликом гласања у Генералној скупштини Уједињених нација", каже Хил.

Амбасадор САД напомиње да је рат озбиљна ствар и да ниједан рат није једноставан или лак, као и да је било пуно примера у историји да су неке земље помислиле да ће лако победити, а да је на крају то испало изузетно тешко.

"Чујемо руске руководиоце сваког дана како говоре да све иде тачно како су планирали, међутим, нико у свету не верује у те бесмислице. То је била катастрофа за Русију и они би требало да изађу из Украјине и обнове своју земљу, која трпи под санкцијама и трпи поделе јер многи Руси не подржавају ову инвазију на другу земљу", додаје Хил.

Истиче да не постоји дилема да амерички народ подржава слање помоћи Украјини.

"Ако се дозволи једној земљи да окупира суседну земљу, шта ће се онда десити с међународним поретком у свету. Ако нека земља само окупира другу земљу. Амерички народ то схвата и многи други народи су то разумели", каже он.

Хил наводи да је "тешко предвидети било шта" када је реч о ситуацију у Украјини, али сматра да ће Русија "на крају схватити да не може да примора Украјину да јој буде пријатељ".

"Моје предвиђање је да ће Украјина и украјински суверенитет победити - на основу чињенице да људска бића јесу рационална пошто се исцрпе све друге могућности, а мислим да ће Руси схватити да ће морати да се повуку из Украјине и кренути да обнављају своју земљу", оцењује амерички дипломата.

"Србија ће убрзано кренути ка Западу"

Говорећи о позицији Србије, Хил истиче да ће последице бити такве да ће Србија убрзано кренути ка Западу и да ће Запад кренути ка Србији.

"Надам се да ће Србија схватити које су њене амбиције, односно да ће што пре постати чланица Европске уније. Русија ништа није постигла у Украјини, али можда је нешто постигла у Европи - да се она уједини, да људи схвате да ЕУ није само некаква бирократија, јесте и то, али она је цивилизација, и то добра. Србија ће бити добродошла и мислим да ће ући у ЕУ", наводи Хил.

Додаје да је Србија европска земља, те да "свако ко проведе 10 минута у Србији, а не 10 месеци, схватиће да је европска земља и да заслужује да уђе у ЕУ".