Србија и Балкан

Вучевић: Вучић неће одустати од црвених линија за Косово, потребан је мудар приступ

У понедељак у Бриселу тешко можемо да добијемо исход који желимо и морамо да се владамо у оквиру реалних чињеница, каже Милош Вучевић
Вучевић: Вучић неће одустати од црвених линија за Косово, потребан је мудар приступ© Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да председник Србије Александар Вучић у понедељак на састанку у Бриселу неће одустати од "црвених линија" кад је реч о Косову и Метохији.

На питање да прокоментарише писање медија да ће Србија потписати документ којим би се дефакто признала независност тзв. Косова, Вучевић истиче да већ десет година слуша да ће Вучић признати тзв. Косово.

"Није га признао и неће га признати. Он је јасно рекао да Србија остаје са црвеним линијама, а то је столица у УН и признање Косова. Ми треба да тражимо компромисна решења, да сагледамо шта можемо да добијемо, да не останемо изоловано острво, да избегнемо сценарио из деведесетих који смо већ преживели", казао је Вучевић гостујући на ТВ Прва и оценио да је "ово моменат када се спасава држава".

Министар је истакао да то што говори "није припрема за нешто што неки карактеришу као издају", али да у понедељак тешко можемо да добијемо исход који желимо и да "морамо да се владамо у оквиру реалних чињеница".

"То не значи предају, већ сагледавање онога што јесте на терену и како да изађемо што мање повређени", нагласио је Вучевић и додао да је сада потребан "мудар приступ, мало памети и лукавости, мало политике Милоша Обреновића".

Када је о сукобу у Украјини и санкцијама Русији, Вучевић је казао да Србија има најпринципијелнију позицију јер се држи међународног јавног права, али да се због целе ситуације питање Косова и Метохије додатно компликује.

Он је напоменуо да Србија нема дилему о територијалном интегритету Украјине, али и да не верује у пројекат санкција и политички притисак путем економског притиска.

Вучевић истиче да Србију брине то што један број чланица НАТО-а врши трансформацију снага безбедности тзв. Косова у "оружане снаге Косова" јер тиме, истиче, праве директну претњу не само за Србе на КиМ, већ за цели српски народ и Србију.

"Али, ми не спавамо, никад већа улагања у војску, очекујем око додатних 600 милиона евра улагања у Војску Србије, односно у наменску индустрију", истакао је Вучевић.

image