Србија и Балкан

Курти: Сарађиваћемо у Бриселу, очекујемо признање "Косова"

Немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон су јасно ставили до знања да без признавања независности "Косова" нема европских интеграција за земље у окружењу, поручио је премијер привремних приштинских институција
Курти: Сарађиваћемо у Бриселу, очекујемо признање "Косова"www.globallookpress.com © Andreas Gora

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је на данашњој седници Главног одбора Покрета Самоопредељење да је тзв. Косово посвећено дијалогу са Србијом и да тренутни статус "косовско-српских односа" није нормалан, преноси "Косово онлајн".

"Дијалог у Бриселу је дијалог за нормализацију односа између  'Косова' и Србије, то је дијалог о статусу односа, садашњи статус односа није нормалан, а нормалан статус је добросуседски. Дакле, узајамно признање као суштина, а реципроцитет као принцип", рекао је Курти два дана пре састанка са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу.

Курти је, како је пренео "Кљан Косова", рекао да су немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон јасно ставили до знања да без признавања независности тзв. Косова нема европских интеграција за земље у окружењу.

Он је критиковао иницијативу "Отворени Балкан" јер у њој "Косово" није равноправно.

 "У Берлину су после скоро две године преговора, у новембру 2022. године потписана  три споразума која је пре два дана скупштина ратификовала показујући тиме нашу озбиљност у односу на регионалне и европске интеграције. 'Косово' је демократска земља која ће увек показивати конструктивност и енергију уз једини услов да се према њој односи са поштовањем и једнакошћу са другима", рекао је Курти.

Говорећи о либерализацији виза за грађане 'Косова'  Курти је истакао да очекује да ће се то десити од 1. јануара 2024. године, као што је обећано.

image