Курти: Бајден, Блинкен и Шолц за нормализацију односа са Србијом само кроз обострано признање

Наши односи са Србијом су ненормални, тако да морамо да их нормализујемо, поручује премијер привремених приштинских институција

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да су му председник САД Џозеф Бајден, заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар и немачки канцелар Олаф Шолц рекли да се пуна нормализација односа са Србијом може постићи само уз обострано признање.

Курти је то поручио са Економског форума у ​​Скопљу, а пренео портал "Репортери".

"Наши односи са Србијом су ненормални, морамо да нормализујемо односе наше две земље и мислим да се то може постићи уз обострано признање", рекао је Курти.

Потом је истакао да су "ово рекли председник Бајден, секретар Блинкен, канцелар Шолц – да је узајамно признање суштина, кључни део потпуне нормализације односа са Србијом, и ми се веома трудимо да то постигнемо, те настављамо с предлогом ЕУ који нам је представљен, текст смо прихватили и то је одобрено у обе престонице, као и у Бриселу".

Након разговора председника Србије Александра Вучића и Куртија одржаног у Бриселу 27. фебруара следи нови састанак на високом нивоу који је заказан за 18. март у Скопљу. Посредник ће бити европски комесар за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ.