Петковић о пресуди Тодосијевићу: Брисел обавештен о нечувеном потезу Приштине

Пресуда Апелационог суда донета је у супротности са Бриселским споразумом, каже Петар Петковић

Најновија пресуда Ивану Тодосијевићу, због изговорене речи, директни је показатељ аутократског, недемократског и антисрпског лица актуелне власти у Приштини, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је у саопштењу истакао да је Тодосијевић осуђен јер је српски домаћин, српског рода, имена и презимена, који упркос тортури кроз коју он и његова породица пролазе, не жели да напусти своје огњиште.

"И ова пресуда Апелационог суда, у поновљеном суђењу, донета је у супротности са Бриселским споразумом који предвиђа да састав већа судија за предмете који долазе из српских средина мора бити већински српски. Чињеница да о пресуди нису још званично обавештени ни Тодосијевић, ни његов бранилац, али јесу медији у Приштини, показује да је читав процес фарса срачуната да се Србима суди без права и правде с циљем њихове стигматизације у јавности", наводи се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.

Петковић каже да ће "адвокат кога је ангажовала Канцеларија за Косово и Метохију наставити борбу за правду Ивану Тодосијевићу и искористити могућност ванредног правног лека и заштиту законитости".

"Такође, Канцеларија за Косово и Метохију званично је о овом нечувеном потезу Приштине обавестила Брисел и Мирослава Лајчака, захтевајући пуно поштовање тачке 10 Бриселског споразума која се односи на начин суђења у предметима који долазе из српских средина, као и да се у случају Тодосијевића заштити слобода изговорене речи и мишљења, које су водеће цивилизацијске и европске тековине свуда у свету, али само не на Косову и Метохији", пише у саопштењу.