Јевтић: ЗСО животно питање за Србе на Косову и Метохији

Охрабрује званичан став Вашингтона, који инсистира на примени претходно потписаног, поручио потпредседник Српске листе

Градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је данас да Срби са КиМ одлично знају са каквим изазовима се у процесу дијалога у Бриселу суочио и суочава председник Србије Александар Вучић.

Јевтић је додао да је Вучић у датим околностима успео да се избори за оно што је најбоље у овом тренутку, а то је, по Јевтићевим речима, да се одржи мир, обезбеди висок степен аутономије кроз Заједницу српских општина од које не одустаје, али тако да Србија не буде изолована, већ да настави економски да се развија.

"Нисмо имали сумњу да ће Вучић на најбољи начин да се избори за интересе српског народа који живи на КиМ. Из тог разлога, Вучић има највећу могућу подршку српског народа на КиМ, али и шире", рекао је Јевтић за ТВ Вести, преноси "Косово онлајн". 

Он је поручио да се свако ко се противи ономе о чему је председник Вучић говорио, противи српским интересима.

"Можемо да имамо разне жеље, али морамо да разумемо околности. Погубно је по наше интересе оно што ради опозиција у Београду, и сви они који су најављивали да ће у Бриселу доћи до капитулације.... И сада, када ништа није потписано, исти ти имају другачије изговоре и настављају да наносе штету интересима Србије", рекао је Јевтић.

Истакао је да српски народ на КиМ зна шта је реалност и да људи знају да ће им ЗСО обезбедити бољи живот у будућности, због чега је важно да почне процес формирања ЗСО.

Јевтић је рекао да је свима у интересу, оно на чему инсистира и председник Вучић, да се обезбеди слободан проток људи и капитала.

"То је све позитивно, постоје и тешке ствари, али Вучић је рекао које су црвене линије", додао је Јевтић.

Указао је да је данас Србија економски и политички снажнија у међународним односима, него што је била у периоду претходних власти.

"Није случајно што српски народ на КиМ највише верује Вучићу, јер је он то показао и кроз дијалог и претходни споразум у Бриселу, који су сви нападали, а једино је он имао храбрости да дође у Косовску Митровицу и каже шта се десило. Данас се сви позивају на тај споразум, јер се види да смо добили мир и стабилност. И сада, сви који нападају Вучића, и када дође до формирања ЗСО, увидеће да су погрешили", уверен је Јевтић.

Он је поручио да, ако неко жели да настави дијалог на конструктиван начин, са сигурношћу да ће договорено бити имплементирано, онда мора да се примени све што је претходно договорено, а то значи ЗСО и 22 принципа за њено формирање.

"Они који говоре да нешто није у складу са Уставом, морају да знају да нико у Брисел не одлази да договора нешто чега има у постојећим законима, већ да се договори оно што ће обезбедити сигурност и живот Срба", рекао је Јевтић.

Истакао је и да охрабрује званичан став Вашингтона, који инсистира на примени претходно потписаног и поновио да је ЗСО за Србе на КиМ животно питање.

"Када видите шта ће она да пружи српском народу, не угрожавајући интересе других, јасно је да ће Заједница кроз здравство, образовање, финансирање, развој наших средина, коришћење ресурса које имамо у општинама са српском већином, омогућити већу стабилност. Сада смо суочени са нападима, и репресијом, јер немамо довољно механизама заштите. Видите шта се дешава у вези са експропријацијом, какви се судски процеси воде, па случај Ивана Тодосијевића... Све то мора да се реши кроз ширу аутономију, која треба да се добије кроз ЗСО", рекао је Јевтић.

Уверен је да Вашингтон има највише могућности да утиче код албанских представника да се неке ствари спроведу, јер је, каже, и даље скептичан по питању ЗСП, односно није сигуран да ће Курти на крају приступити формирању ЗСО.

"Волео бих да ме демантује. Као што је Ескобар рекао, предстоји пуно посла. Недавно сам боравио у Вашингтону, приметио сам другачије тонове, увидео да је ситуација према Србији другачија. То је највише заслуга председника Вучића, који је мудром политиком, пре свега искреним односом успео да добије поверење. Сада је другачији однос САД према том питању. Да ли треба да будемо сигурни да ће тако остати - не смемо да заборавимо какав је однос САД према питању 'Косова'. Оно што је актуелно је да се однос променио због деловања Куртија који се показао као неко ко није спреман да на конструктиван начин приступи овом процесу. Стално истицање нових услова, у Вашингтону не желе да виде", рекао је Јевтић.