Српска листа о пресуди Тодосијевићу: Антисрпска одлука, уводе вербални деликт у 21. веку

Српска листа захтева од "међународне заједнице да најхитније реагују и укажу на кршење права српског народа и Ивана Тодосијевића"

"Срамна, нелегална, антисрпска одлука Апелационог суда којом се члан председништва Српске листе Иван Тодосијевић кажњава казном од годину дана затвора због јавно изреченог става, најбољи је доказ у каквим условима живе Срби на Косову и Метохији, који се граничи са апартхејдом под руководством режима Аљбина Куртија", саопштила је данас поподне Српска листа.

Српска листа наводи да "док међународна заједница ћути Приштина у 21. веку уводи вербални деликт, наравно Србину, јер је Србин".

"Наравно, за хиљаде гнусних увреда и претњи које свакога дана слушају Срби на овим просторима, што на улици, што из медија и јавних институција, и од лидера косовских институција који српски народ проглашавају криминалцима, убицама, силоватељима, геноцидним људима… нема нити судских поступака, нити осуда јер је напад на Србе очигледно на Косову и Метохији дозвољен", наводи се у саопштењу.

У саопштењу даље пише да је "правни тим господина Тодосијевића више него професионално урадио свој посао, да докаже да је слобода говора и мишљења зајамчена свима па и Србину Ивану Тодосијевићу, али је ово очигледно политички процес у коме право и правда немају шансу да победе".

"Сама чињеница да је пресуда објављена у медијима, а није достављена адвокатима нити господину Тодосијевићу, говори да је ово пресуда која за циљ има застрашивање српског народа и слање поруке свима да ћуте и трпе", саопштава Српска листа.

Српска листа захтева од "међународне заједнице, пре свега Европске уније, амбасада земаља Квинте, ОЕБС, Еулекса и УНМИК да најхитније реагују и укажу на кршење права српског народа и Ивана Тодосијевића".

"Њихова је дужност да се старају о поштовању људских права свих грађана, па и о поштовању владавине права, те је и њихова одговорност још већа да реагују и зауставе овај политички мотивисан линч којим је наш пријатељ и колега, Иван Тодосијевић изложен", наводи се у сапштењу Српске листе.