Нове претње Србији због неувођења санкција Русији: Време седења на две столице готово

Виола фон Крамон оценила је да Србија од 2000. године никада није била даље од ЕУ

Посланица Европског парламента из редова Зелених Виола фон Крамон у интервјуу за дневни лист "Нова" није крила незадовољство због принципијелног става Србије да не уведе санкције Русији. 

"Сцена у којој министри спољних послова Србије и Русије Селаковић и Лавров потписују 'план консултација' била је за нас прекретница и јасан подсетник да морамо да урадимо нешто како би послали поруку председнику Вучићу јер он доноси одлуке у земљи – да је време седења на две столице готово", рекла је фон Крамон.

Посланица ЕП сматра и да је Србија далеко од уласка у ЕУ, како је рекла "најдаље од 2000. године", као и да је "репутација Србије најгора после 1999. године".

Подсетимо, пре само два дана фон Крамонова позвала је власти у Србији да "јасно кажу на којој су страни", поводом писања "Нове" да ће руска државна телевизија РТ, којој је забрањено емитовање у ЕУ, отворити представништво у Србији.

"Позивамо председника Вучића и нову владу Србије да јасно покажу где су. Једна ствар је неувођење санкција, а сасвим друга још гора – активна помоћ руским заступницима у ширењу пропаганде. То је крајње неприхватљиво и само ће додатно нарушити односе ЕУ и Србије", рекла је Фон Крамон.

ЕП је 6. јула усвојио резолуцију којом су власти у Београду, између осталог, позване да се хитно ускладе са санкцијама ЕУ против Русије и да предузму мере да се спрече РТ и Спутник Србија "да шире лажне вести и дезинформације".