Србија и Балкан

Лајчак: ЗСО тренутно није на агенди дијалога

Лајчак је рекао да је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију изнео 15 европских модела структура сличних ЗСО, који би, каже, могли да послуже као инспирација за то како ће ЗСО функционисати на "Косову"
Лајчак: ЗСО тренутно није на агенди дијалога© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да ће Заједница српских општина, као један од очигледно поновљених захтева међународне заједнице, бити формирана, на основу неког од 15 постојећих европских модела, али да она тренутно није на дневном реду дијалога, пренео је Репортери.

"То тренутно није на дневном реду дијалога", рекао је Лајчак за АТВ.

Лајчак је рекао да управљачки тим прво треба да изнесе предлог за ЗСО, а затим да се разговара о критикама које имају обе стране.

"То је јасно наведено у споразуму из 2013. Управљачки тим је тај који мора да изнесе предлог и онда обе стране имају прилику да дају своје контра-предлоге и коментаре, а то је процес у којем су Косово и Србија равноправни партнери. Европска унија ће се постарати да оно око чега смо се договорили, буде у складу са европским стандардима и вредностима", навео је Лајчак.

Он је пренео и да је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију изнео 15 европских модела структура сличних ЗСО, који би, каже, могли да послуже као инспирација за то како ће ЗСО функционисати на Косову.

"Нема разлога за страх. Изнео сам Куртију 15 европских модела и ниједан од њих није довео до дисфункције у државама које су те моделе примениле. Ниједан од тих модела нема ништа слично Републици Српској. Важно је да Косово и Србија потпишу то, што ће бити усаглашено са два документа, из 2013. и 2015. године", закључио је Лајчак.

image
VV inauguration
banner