Србија и Балкан

Миливојевић: После Охрида притисци на Србију биће још јачи

Кад је реч о Куртију и приштинској страни, то је разговор само о признању, а када је реч о ЕУ, разговор о европском плану, који иде у сусрет признању, навео је дипломата
Миливојевић: После Охрида притисци на Србију биће још јачи© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Од предстојећег састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција Аљбина Куртија у Охриду, уз посредовање ЕУ, не треба очекивати никакав опипљив резултат, већ само наставак притиска на Србију, оценио је за "Косово онлајн" дипломата Зоран Миливојевић.

"Не треба имати никаква очекивања из два разлога, прво што Србија неће одустати од својих националних и државних циљева и интереса и што нема разговора без Заједнице српских општина, али не као теме за разговор, него као пуне примене договореног. Друго, зато што на другој страни, а као другу страну видим и посреднике и Приштину, јер имају исти циљ, не видим да ће одустати од својих циљева и интереса. Кад је реч о Куртију и приштинској страни, то је разговор само о признању, а када је реч о ЕУ, разговор о европском плану, који иде у сусрет признању", рекао је Миливојевић.

Он зато не очекује да ће самит у Охриду, најављен за викенд, резултирати било каквим значајним помаком, већ ће бити наставак претходног састанка одржаног у Бриселу.

"Неће бити ничег опипљивог, али ће притисак да расте, зато што се компликују ствари на глобалној сцени. Још ако Си Ђинпинг оде сад у Москву, онда нервоза на Западу има да расте и пристисак на Србију у пакету с тим. Ево поново рекативирају сад притисак у вези санкција Русији и све је јасно", закључио је Миливојевић.

image
VV inauguration
banner