Србија и Балкан

Борељ: Све очи упрте у Охрид, идем тамо са надом да ће бити напретка

Имамо дугачку историју договора који нису никад били примењени, овај договор мора да буде применљив, рекао је шеф европске дипломатије
Борељ: Све очи упрте у Охрид, идем тамо са надом да ће бити напретка© Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ изразио је наду да ће сутра у Охриду, на састанку председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија они бити спремни да се сагласе и о практичним корацима који треба да уследе у нормализацији односа двеју страна.

Он је у Скопљу, након састанка са македонским председником Стевом Пендаровским, захвалио Северној Македонији на подршци у нормализацији односа Београда и Приштине и изразио наду да ће "лепи охридски пејзаж креирати лепу атмосферу потребну да би се дошло до договора".

Борељ је указао да би на састанку у Охриду требало да се нађу практични кораци што треба да се следе у конкретном временском року, шта да се уради, када и како.

"Зато што имамо дугачку историју договора који нису никад били примењени. Разлика је у томе што овај договор мора да буде применљив. Треба да се сагласимо када и како да се примени", нагласио је он.

Од последњег састанка у Бриселу, каже Борељ, вођена је активна дипломатија на високом нивоу и специјални представник Мирослав Лајчак је путовао у Београд и Приштину. Обе стране су дале своје коментаре о анексу примене.

"О томе ћемо да разговарамо сутра и да направимо консолидовану верзију анекса. Надам се да ће Косово и Србија бити спремни да се сагласе о финалној верзији ових разговора. Овај анекс примене треба да постане интегрални део договора да би било јасно како имамо намеру да применимо одредбе", истакао је Борељ.

Према његовим речима, ако се у томе успе, онда ће се односи Београда и Приштине учинити одрживим, дугорочним и оријентисаним ка будућности, чиме треба да се савлада константна криза у којој смо били последњих месеци.

"Ово ће имати јасан и позитиван исход на европски пут Косова и Србије и побољшаће стабилност региона. Надам се да ћемо креирати нову динамику проширења која треба да буде корисна за све у региону", рекао је он.

Борељ је завршио свој говор речима да иде у Охрид "са надом да ће бити напретка", да је ово "могућност која не сме да се пропусти" и да су "данас очи ЕУ и Западног Балкана окренуте ка Охриду".

Додао је да ће у понедељак да известити министре спољних послова ЕУ о разговорима у Охриду, а европски лидери ће бити обавештени у четвртак и петак идуће недеље.

Председник Северне Македоније је изјавио да је велики део састанка са Борељем био посвећен сутрашњем састанку, посебно важном регионалном питању које већ дуго година стоји на агенди Западног Балкана и чије решавање може само да помогне да брже приближавање целог региона у ЕУ.

"За нас је посебно важно што је ова важна сесија одржава у Охриду зато што је то знак да је Северна Македонија направила тешке компромисе и да је показала нетипично балканско понашање и у функционира као права мултиетничка демократија што је реткост и у ширем оквиру", изјавио је он.

image