Вучић: Постигнут некакав договор, нисам ништа потписао, ЗСО приоритет

Након 12 сати завршени састанци у Охриду, где се одржавају преговори Београда и Приштине уз посредство Европске уније

"Приштина се обавезала да ће почети формирање Заједнице српских општина на Косову и Метохији", поручио је председник Србије Александар Вучић у Охриду по завршетку маратонских преговора са Приштином уз посредовање ЕУ. 

Заједница ће бити формирана, како је нагласио, у складу са претходним договорима. 

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да су се Београд и Приштина сложили да примене Анекс о спровођењу европског предлога о Косову и Метохији.

Састанци су трајали више од 12 часова.

Српску делегацију у Охриду предводи председник Србије Александар Вучић, а у име Приштине преговара премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Састанак, који је сазвао високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ одвија се уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Прво су одржани одвојени билатерални састанци са Вучићем и Куртијем, један за другим, након чега је уследио заједнички трилатерални састанак који је трајао од 15 часова.

У званичној најави из Брисела, истиче се да ће састанак бити усредсређен на финализацију Анекса о примени Споразума ЕУ о путу нормализације односа између Београда и Приштине.

Све најновије вести из Охрида могли сте да пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

19. мар 2023 • 00:02

Ескобар: Лидери показали храброст

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изразио је задовољство постигнутим договором на састанку на највишем нивоу у оквиру дијалога Србије и Косова у Охриду.

"Веома сам задовољан постигнутим. Веома сам захвалан европским пријатељима што су нас довели до тога, а лидерима на приказаној политичкој храбрости да то постигну", рекао је Ескобар у краткој изјави новинарима.

Он је оценио да је тај договор од огромног значаја за регион.

18. мар 2023 • 23:56

Вучић се сутра обраћа јавности

Председник Србије Александар Вучић обратиће се грађанима Србије сутра у 11 сати и показати и објаснити план, сазнају Новости.

Курти: Србија бежи од потписивања

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да је Београд, као и 27. фебруара, и данас у Охриду, избегао потписивање Анекса о примени споразума ЕУ.

Међутим, Курти је рекао да постоји договор између преговарачких страна. 

"Дошли смо у Охрид да потпишемо споразум са планом имплементације. Постигли смо јавну сагласност о Анексу о примени Споразума ЕУ. Друга страна, као и на последњем састанку у Бриселу 27. фебруара, бежи од потписивања. На ЕУ је да пронађе механизам да статус овог споразума буде правно обавезујући", рекао је Курти.

Он је додао да постоји члан који говори о степену самоуправљања за српску заједницу и навео да ће се руководити "највишим стандардима" како Срби не би били дискриминисани.

Додао је да не треба заборавити да је "Ахтисаријев предлог створио огроман простор и могућности да Срби уживају своја права и задовоље своје потребе".

На питање да ли ће кренути у формирање ЗСО, будући да је договорено да се то почне одмах, Курти је одговорио:

"Члан 10 који значи де факто међусобно признавање, подразумева примену свих досадашњих споразума. Ја сам понављао да било какво спровођење тих споразума нити може нити мора да буде у супротности са уставом Косова. Рекао сам и председнику Србије и представницима међународне заједнице да не понављамо исту грешку и да не изгубимо још једну деценију. Они нису марили шта се заправо дешава са уставом Косова", рекао је Курти

.Он је навео да у анексу пише"„одмах" што значи да почињу разговори о самоуправи српских општина, али да то не значи Заједница српских општина.

Курти тврди да су такви разговори већ почели, али да треба још много да би се дошло до конкретног закључка.

Борељ: Београд и Приштина се сложили да примене Анекс о спровођењу европског предлога

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да су се Београд и Приштина сложили да примене Анекс о спровођењу европског предлога о Косову и Метохији.

"Циљ је био да се Приштина и Београд договоре како да спроведу споразум прихваћен на прошлом састанку у Бриселу", рекао је Борељ и додао да је договор постигнут крајем фебруара, а данас се разговарало како да буде примењен.

"То значи практичан пример шта треба да буде урађено, када и на који начин", рекао је Борељ.

Поменуо је и члан 7 о коме се много расправљало по питању "Самоуправљања српске заједнице на Косову".

"За члан 7 "Косово" је пристало да почне одмах, а када кажем одмах, мислим одмах, преговори за успостављање аранжмана и припрема за обезбеђивање истинског нивоа самоуправљања српске заједнице", рекао је Борељ.

Он је истакао да су стране посвећене да имплементирају све обавезе.

Борељ је додао и да су се стране договориле да потврде договор о несталим особама.

"Рекао сам које су наше црвене линије"

На питање да ли има рокова, Вучић је рекао:

"Имамо да формирамо заједнички мониторинг, комисију којом ће да председава ЕУ у року од 30 дана, одмах да се крене у формирање ЗСО, такође да направимо декларацију о несталим особама. Донаторска конференција за пет месеци".

Према његовим речима у овом делу Србија нема много обавеза, не жели никога да обмањује, али ће, када се буду састајали следећи пут, причати о обавезама Србије.

"Ово је тежак процес, важно ми је да сам рекао које су наше црвене линије", додао је председник Србије.

"Приштина се обавезала на ЗСО

"Приштина се обавезала да ће почети изградњу заједнице српских општина на Косову и Метохији", додао је Вучић.

Вучић: Договорили смо неколико тачака

"Данас је био дан у коме је требало да договоримо имплементациони план. Некакав договор смо постигли, ја сам задовољан због тога, али свакако то неће бити све", изјавио је председник Србије Александар Вучић после маратонских разговора у Охриду.

"Ових неколико тачака који смо договорили ће постати део преговарачког оквира за обе стране, и за Београд и за Приштину", рекао је Вучић.

"У ових неколико тачака које смо договорили, оне ће постати део преговарачког оквира за обе стране, и за Београд и Приштину и Европски савет донеће одлуку да то постане део преговарачког оквира", рекао је Вучић.

"Једна од кључних тачака је да ће Европски савет на путу, процесу који је дугачак, Европска унија процењиваће колико је ко урадио из имплементационог плана, који ће морати да буде проширен, иако мени не би сметало да остане овакав. У имплементационом плану, где ће стајати да смо примили к знању да ће ЕУ независно уа сваку од страна процењивати шта је урађено", изјавио је Вучић.

Он је нагласио да је важно да ће стајати да ће бити основана ЗСО у складу са претходним споразумима.

Како је рекао, говорило се и о несталим особама, донаторским конференцијама, а имплементациони план свакако ће морати да се надограђује.

"Албанска страна ће да инсистира како нисам потписао ништа. Ставили смо до знања шта су црвене линије, али мислим да смо направили добар помак у конструктивној атмосфери и да ћемо кренути нешто да радимо. Није био дан Д, али је био конструктиван дан", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће сутра представити грађанима Србије сваку тачку и објаснити све шта се збивало.

"Од понедељка и уторка бићу спреман да примим на консултације представнике посланичких група", истакао је Вучић.

Седма сила у Охриду

Представници седме силе на ниском старту очекујући изјаве учесника преговора између Београда и Приштине у Охриду.

Очекује се обраћање Вучића

Председник Србије Александар Вучић обратиће се грађанима Србије након састанака који су одржани у Охриду.

Завршен састанак, очекује се обраћање Бореља

Портпарол ЕУ Петер Стано објавио је на Твитеру да је трилатерални састанак завршен и да се очекује обраћање Бореља.

Преговори дужи него што је планирано, посредници отказали летове за сутра?

Председник северномакедонске Демократске уније за интеграцију Аљи Ахмети изјавио је да су високи званичници који посредују на данашњем састанку у Охриду на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине отказали своје летове за сутра, преноси "Газета експрес".

Ахмети је рекао да је било предвиђања да би састанци могли да потрају до 18 часова, али да има информацију да су посредници отказали сутрашње летове, што указује да преговори неће бити готови ускоро

Трилатерални састанак и даље траје

Трилатерални састанак Вучића и Куртија уз посредовање европских представника Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака почео је у 15.30 и још траје. Састанак је на кратко прекинут око 17 сати, али је након паузе настављен. 

Нема детаља о чему се воде вишечасовни преговори, а очекује се изјава Бореља који би требало да изнесе детаље разговора, као и да ли је било резултата у преговорима.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић уочи ове рунде преговора рекао је да не планира да потписује никакав документ, док је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао да је спреман да потпише документ који ЕУ предложи.

Ескобар и Лајчак се састали са министром спољних послова Северне Македоније

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи састао се данас са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком који су у Охриду због састанка на високом нивоу у оквиру дијалога који се одржава у том граду.

"Разговарали смо о важности постизања споразума 'Косова' и Србије и драгоценој помоћи Европске уније и САД. Охридски споразум, Споразум о пријатељству и Преспански споразум су пример да је решење кроз дијалог могуће", написао је Османи.

Новинске екипе сатима чекају изјаве званичника

Новинарима је пре више од четири сата најављено да ће бити ускоро изјаве званичника, али се нико још није обратио. Микрофони су били постављени на тераси хотела у којем се одржавају преговори, у међувремену је пао мрак, а из просторије за преговоре нико није изашао да се обрати новинарима.

Десет сати преговора, и даље нема изјава званичника

Рачунајући одвојене састанке који су започели још јутрос, преговори Београда и Приштине улазе у десети сат. Новинари и даље чекају обраћање европских званичника. На Охриду је и специјални изасланик Вашингтона Габријел Ескобар, а очекује се да ће се и он обратити новинарима након преговора.

Ескобар: Фокус није на потписивању, већ на финализацији споразума

Раније данас специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да очекује финализацију анекса за спровођење Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Нисмо фокусирани на потписивање, већ на финализацију споразума", рекао је Ескобар у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Он је истакао да две стране не могу да бирају шта ће да спроведу, а шта не из овог споразума.

ЗСО ће бити дефинисана својим овлашћењима, биће дефинисана статутом, а функционисаће у складу са Уставом тзв. Косова, казао је Ескобар.

Према његовим речима, једна од најважнијих ствари до којих би Заједница довела јесте да створи везе између српског становништва које се повремено осећа изоловано, маргинализовано, и владе у Приштини.

"И, заправо говоримо о комуналним услугама, а не о извршним функцијама, говоримо о пружању услуга људима на њиховом језику, дакле, Заједница би преузела услуге које им тренутно обезбеђује Београд", навео је Ескобар.

Док су у току преговори, Охридским језером патролира полицијски чамац

Око Виле Биљане у Охриду, где су у току састанци у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, формиран је велики безбедносни прстен.

Стотину полицајаца распоређено је у овом делу Охрида око виле и хотела Инекс Олгица, где се налази прес центар, пренела је Телма.

У оквиру безбедносних мера патролира и полицијски чамац на језеру.

Преговори трају више од шест сати

Трилатерални састанак, Вучића, Бореља, Лајчака и Куртија се одужио, а данашњи преговори трају више од осам сати. Новинарске екипе са нестрпљењем чекају обраћање Бореља, за кога се зна да ће одржати званичну конференцију за новинаре.

И председник Србије Александар Вучић ће се обратити новинарима након састанка.

Пауза, па настављен трилатерални састанак

Трилатерални састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са европским посредницима, шефом ЕУ дипломатије Жозепом Борељом и представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, прекинут је после нешто више од сат времена.

У питању је била кратка пауза, па су разговори потом настављени.

Почео трилатерални састанак

Састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са званичницима ЕУ почео је у Охриду, пренео је Танјуг.

Састанку присуствују високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Након састанка очекује се обраћање медијима.

Стано: Неће бити новинарских питања

Портпарол Европске уније Петер Стано није изнео детаље тројног састанка у Охриду и новинарима је рекао да ће високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ по завршетку трилатералног састанка дати изјаву за медије.

Он је нагласио да никаква питања новинара неће бити прихваћена, преноси портал на албанском "Репортери".

"Не знамо колико ће састанак трајати", рекао је Стано и додао да би изјаве за јавност могле бити касно поподне или увече.

Он није желео да пружи више информација о састанку наводећи да ће после трилатералног сусрета бити објављено саопштење за јавност.

Пендаровски: Позитиван исход сусрета Вучић-Курти био би добар за цео регион

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски изјавио је да би позитиван исход данашњег сусрета председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, био добар за цео регион.

"Ако на крају сусрета буде позитивних вести, то је добро за читав регион", казао је Пендаровски, a преноси Танјуг позивајући се на македонске медије.

Он је одречно одговорио на питање да ли је ово "дан Д" за преговоре између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, пренео је портал Вести.мк.

Пендаровски је рекао да не може да даје прогнозе и додао да Вучићу и Куртију жели "добар и успешан рад".

Завршен састанак Куртија и европских званичника, очекује се почетак трилатералног сусрета

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лајчак завршили су састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, преносе албански медији.

Очекује се одржавање трилатералног састанка на којем ће учествовати председник Србије Александар Вучић, Аљбин Курти и високи представници ЕУ.

После састанка, најављено је да ће се медијима обратити Жозеп Борељ.   

Ковачевски: Сви се залажемо за бољу будућност целог Западног Балкана

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас да је нормализација односа Београда и Приштине важна за цео регион.

"Место Западног Балкана је у Европској унији, географски, историјски, политички или цивилизацијски. Посебно у условима геополитичких превирања, дубоке поделе света и војне агресије на европском континенту. Сви се залажемо за бољу будућност целог Западног Балкана, где ће сукоби и несугласице остати у прошлости", рекао је Ковачевски.

Он је додао да му је велико задовољство што је Охрид домаћин састанка на врло високом нивоу.

"Имао сам билатералне састанке са председником Вучићем и премијером Куртијем. Желим да им лично укажем на важност добрих односа са Србијом и Косовом и да им пожелим успех у дијалогу, за који чврсто верујем да је неопходан и де је јединсвен пут до решења у демократском свету у 21. веку", додао је Ковачевски.

Он је истакао да је дијалог јединствена прилика за консолидацију у региону и за европску интеграцију обе стране.

"Отворен је дијалог на којем се рашавају питања из различитих аспеката, који су од огромне важности за регионалну стабилност, одржавање мира који води до проспаритета, не само за Србију и Косово, већ и за читав регион", поручио је Ковачевски.

Премијер Северне Македоније је истакао да је значајно што САД пружају континуирану подршку дијалогу под окриљем ЕУ.

"Охрабрујем стране да буду конструктивне и да имају плодан дан. Захвалан сам што САД пружају континуирану подршку дијалогу", нагласио је премијер Северне Македоније.

Ковачевски је рекао да су политичари ти који доносе тешке, али државничке одлуке.

"У оваквим ситуацијама никоме није лако, јер дијалог подразумева и уступке, али знамо да су те тешке одлуке за бољу будућност садашњих и будућих генерација", казао је Ковачевски.

Када је реч о Северној Македонији, рекао је да је сигуран да ће време показати да је Скопље увек било на правој страни историје, мира и са добрим мислима, како за себе, тако и за суседе.

Почео састанак Бореља и Лајчака са Куртијем

У Охриду је почео састанак високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, пренео је Танјуг.

Претходно се са Борељом и Лајчаком састао председник Србије Александар Вучић.

Након састанка Бореља и Лајчака са Куртијем, предвиђен је трилатерални састанак.

Ескобар: Састанак у Охриду историјска прилика

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Охриду историјска прилика.

"Ово је заиста прилика да се одмакне далеко од догађаја из 90-их и далеко од догађаја из 1999. и крене у 21. век", рекао је Ескобар у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Према његовим речима, то је прилика не само за Београд и Приштину, већ и за регион у целини.

Он је рекао да је највеће очекивање финализација имплементације анекса споразума о нормализацији и истакао да споразум о нормализацији ствара миран, предвидљив и пријатељски однос између Београда и Приштине и "отвара врата и једнима и другима да брже уђу у евроатлантске структуре".

Ескобар присуствује састанку у Охриду, у Северној Македонији, у својству посматрача.

Абот: Позитиван исход зависи од храбрости Вучића и Куртија

Британски амбасадор у Приштини Николас Абот оценио је да позитиван исход разговора Београда и Приштине у Охриду зависи од политичке воље преговарача обе стране.
"До позитивног исхода охридских разговора о нормализацији односа Србије и 'Косова' може доћи уз политичку вољу, храброст и прагматизам Аљбина Куртија и председника Србије", написао је Абот на свом Твитер налогу.
Британски амбасадор је додао да ће договор имати користи за грађане и заједнице.
"Велика Британија подржава посреднике Европске уније и спремна је да помогне у имплементацији споразума", истакао је Абот.

Столтенберг: Преговори у Охриду важни, Вучић и Курти да буду конструктивни

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је данас да су преговори између Београда и Приштине под окриљем Европске уније важни и апеловао на српског председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да буду конструктивни у дијалогу.

"Договори под окриљем ЕУ у Охриду су битни и очекујем од председника Србије и Аљбина Куртија да буду конструктивни и направе напредак. Ово је кључно за дуготрајну стабилност и будућност региона у Европи и евроатлантској структури", навео је Столтенберг на Твитеру.

Генерални секретар НАТО је додао да ће КФОР "наставити да ради на томе да на Косову буде ситуација стабилна и мирољубива".

Курти: Разговараће се о плану имплементације, јер нема готовог текста

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас, уочи разговора са представницима ЕУ, да ће у Охриду бити разговора о плану имплементације споразума "јер нема готовог текста".

"Све док нема готовог текста, не може бити закључења разговора, а док нема закључења разговора, не може бити ни договора. Овде сам за принципијелан, отворен, озбиљан дијалог који треба да резултира договором, а договор значи коначан и усаглашен текст. Нисам дошао на разговоре о разговорима, већ на разговоре о споразумима", рекао је Курти, а пренео Танјуг извештај "Репортерија".

Курти је, пре састанка са високим представником ЕУ Жозепом Борељом и изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком, истакао да је, осим што је оптимиста, дошао "са добром намером и вољом".

"Желим да раније постигнути споразум, који нажалост није потписан у Бриселу 27. фебруара, буде настављен кроз разговоре о плану имплементације и на овај начин да се заврши споразум о нормализацији", додао је Курти.
Он је истакао да ће урадити све најбоље за јавни интерес и све грађане без обзира на националну припадност.

Почео састанак Вучића, Бореља и Лајчака

У Охриду је почео билатерални састанак председника Србије Александра Вучића, високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Предвиђено је да ће се потом са Борељом и Лајчаком састати премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, а након тога планиран је трилатерални састанак.

Дачић: Пуна подршка председнику Вучићу у преговарачком процесу са Приштином

Актуелна безбедносна ситуација у Републици Србији је стабилна, а цео сектор безбедности радиће у складу са својим надлежностима на очувању мира и стабилности у нашој земљи, изјавио је министар иностраних послова Ивица Дачић након данашњег састанка Бироа за координацију служби безбедности.

Он је нагласио да биро даје безрезервну подршку председнику Вучићу када је реч о великим притисцима који долазе из иностранства или од, како их је назвао, извршилаца радова овде, у нашој земљи.

"Дајемо велику подршку када је реч о преговарачком процесу са привременим институцијама у Приштини. Сигурно ће председник заштитити на најбољи могући начин државне и националне интересе, као и европски пут који је важан за будућност Србије", рекао је Дачић.

Он је додао да је на састанку било речи о актуелној ситуацији у Републици Србији с посебним освртом на КиМ, свим опасностима које прете српском народу, а за које је рекао да долазе углавном од Аљбина Куртија.

"Његов главни циљ је да протера Србе са КиМ", истакао је Дачић.

Оценио је и да геополитички односи у свету иду у правцу даље ескалације, да се на глобалном плану дошло до граница рата.

"Безбедносни сектор у пуном капацитету ће радити на заштити наших државних и националних интереса, очувању мира и стабилности, а нарочито у време притисака који ће бити устостручени у наредном периоду имајући у виду компликоване геополитичке односе", истакао је Дачић.

 

Борељ: Очи ЕУ и Западног Балкана данас упрте у Охрид

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да су очи ЕУ и Западног Балкана данас упрте у Охрид.

"Након интензивне шатл дипломатије између Београда и Приштине, са председником Србије и Аљбином Куртијем разговараћемо о имплементацији анекса – саставном делу Споразума на путу нормализације односа", написао је Борељ на Твитеру.

Вучић се састао са Ковачевским

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Охриду са председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.
"Захвалио сам пријатељу Димитру Ковачевском на томе што, као добар домаћин, жели да допринесе конструктивном наставку дијалога", написао је Вучић на Инстаграм налогу "будућностсрбијеав".
Ковачевски се претходно састао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.