Поводом скупа о Степинцу у ЕП, европосланица Зовко од Србије очекује "помирљив тон"

Посланица Европског парламента која је организаторка конференције о Степинцу позвала је Србију да прође кроз, како је рекла, катарзу, уз тврдњу да се "са пропагандом не може нигде стићи"

Европосланица Жељана Зовко, која је организатор конференције посвећене Алојзију Степинцу у Европском парламенту, изјавила је да од Србије, када се ради о тој теми, очекује "помирљив тон".

"Очекујем од Београда да има помирљив тон и реторику где ће бити простора за аргументе који су поткрепљени доказима", рекла је Зовко новинарима у Бриселу.

Србија је раније протестовала код Европског парламента због скупа, под називом "Блажени Алојзије Степинац - сведочанство вере, устрајности и наде".

Зовко је рекла да оптужбе из Србије нису узеле у обзир све, како је формулисала, "чињенице које су постојале и постоје у јавном простору".

Она је, такође, позвала Србију да прође кроз, како је рекла, "катарзу", уз тврдњу да се "са пропагандом не може нигде стићи", и да је "време диктатуре и цензуре јавног простора прошло, и неће допринети дебати у Србији ни по ком питању".

Европосланица сматра да би цивилно друштво и медији требало да имају простора за исказивање другачијег мишљења, пренео је Танјуг.

Зовко, поред тога, тврди да, као посланица Европског парламента, ради на изградњи мостова сарадње и каже да је "Република Хрватска највећи заговорник евроинтеграција и придруживања свих земаља, па и Србије".

Конференцију о Степинцу, она је ставила у контекст дебате започете усвајањем резолуције 2019. године, о осуди свих тоталитарних режима и њихових последица, фашизма, нацизма и комунизма.

"Захтевали смо отварање досијеа Удбе и КОС-а како би се та мрежа криминала коначно разоткрила. Последице те мреже и недостатак отварања тог архива нам отварају простор за овакве дебате", каже Зовко.

Она је, поред тога, најавила и презентацију књиге монсињора Јураја Батеље, који је, како каже, написао и изнео на енглеском језику "све доказе" по којима се види да је надбискуп Степинац "спасавао Србе, Јевреје и све неистомишљенике" тадашњег режима.

Поводом скупа о Степинцу, Европском парламенту су протестна писма стигла из Института "Диана Будисављевић", као и од института, невладиних организација и историчара из Италије, Канаде и САД који се баве културом сећања на страдања у НДХ. Одржавање конференције осудио је директор Центра Симон Визентал Ефраим Зуроф, као и министар спољних послова Ивица Дачић.