Србија и Балкан

Македонија уложила протестну ноту Бугарској: Увредили су нас

Копредседник бугарске ВМРО-БНД Ангел Џамбаски увредио Северну Македонију и њене грађане, тврде у Министарству спољних послова
Македонија уложила протестну ноту Бугарској: Увредили су нас© Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Министарство спољних послова Северне Македоније, преко своје амбасаде у Софији, упутило је протестну ноту Бугарској, у којој су изразили незадовољство недавним изјавама посланика Европског парламента и копредседника политичке партије ВМРО-БНД Ангела Џамбаског.

Македонци очекују да се бугарски државни врх јасно огради од овог европарламентарца.

Џамбаски је, наводи се, у више наврата изражавао иредентистичке и територијалне претензије према Северној Македонији и упућивао озбиљне увреде на рачун угледа високих државних представника.

"Претњама и тешким увредама, вређањем достојанства Северне Македоније и њених грађана, Џамбаски делује супротно опредељењима и тежњама израженим у Споразуму о пријатељству, добросуседству и сарадњи између две земље", наводи се у ноти, преноси Танјуг.

У складу са овим Споразумом, наводи се, МСП Северне Македоније очекује да државни врх, Влада и Министарство спољних послова Бугарске осуде и ограде се од изјава Џамбаског, пренели су скопски медији.

image