Србија и Балкан

Оштра полемика у Скупштини Србије, представници власти и опозиције у клинчу

Седница протекла је у знаку међусобних оптужби посланика опозиције и власти, али и уз захтеве опозиције да Србија уведе санкције Русији
Оштра полемика у Скупштини Србије, представници власти и опозиције у клинчу© FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Седницу Скупштине Србије која је одржана данас, обележила је расправа између посланика власти и опозиције.

Поред међусобних оптужби о наводној сарадњи са криминалним кланом Вељка Беливука, представници опозиције критиковали су представнике власти због неувођења санкција Русији.

Члан посланичке групе "Војвођани" Александар Оленик, затражио је да се провери у каквом односу је био секретар владе Србије Новак Недић са Беливуком.

На исту тему осврнуо се и посланик "Не давимо Београд" Радомир Лазовић који је додао да би требало чути све што је Вељко Беливук изнео на јучерашњем рочишту у Специјалном суду у Београду.

На другој страни, члан посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов оцењује да је појединим посланицима опозиције Вељко Беливук, шеф што резултира тиме да се његова реч чује у српском парлементу.

"Резултат је да Скупштина Србије има посланике којима је лидер Вељко Беливук и који његову реч преносе у овај парламент", истакао је Јованов.

Јованов је напоменуо да је право окривљеног да се брани чак и лажима, што по његовом мишљењу Беливук, који је оптужен за најтежа кривична дела, и чини.

Други део излагања посланици опозиције искористили су да траже увођење санкција Русији.

Оленик је критиковао и предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима, тврдећи да нека министарства, попут Министарства за европске интеграције, немају никакву функцију, уколико влада не уведе санкције Русији. 

Јованов је одмах одреаговао на ову Оленикову примедбу, уз објашњење да би одлука о увођењу санкција Русији била супротна интересима Србије.

"Александар Оленик са невероватном лакоћом каже да је потребно увести санкције Русији. Након тога би следећи корак био да се Србија одрекне Косова и Метохије. То Вама не би представљало проблем, али великом броју грађана Србије јесте", рекао је Миленко Јованов.

Дискусија је текла и конструктивно, с тим у вези огласио се и посланик СНС и председник Одбора за правосуђе Владимир Ђукановић.

Он је оценио да има смислених примедби које долазе од стране опозиције и да би их ваљало размотрити и подсетио да је у неколико наврата сам говорио да се бира "ратна влада", јер је у свету рат и многе државе су принуђене да доносе "ратне мере".

image