Вучић са Дендијасом: Подршка наставку дијалога, Грчка тражи правно обавезујући споразум с "Косовом"

У саопштењу грчког министарства спољних послова наводи се да су разговори током посете Дендијаса Србији усредсређени и на дијалог Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић састао се са грчким министром спољних послова Никосом Дендијасом, који је допутовао у посету Београду.

"Леп дан искористио сам да угостим министра Дендијаса са којим сам размотрио ситуацију у региону, наставак процеса нормализације односa Београда и Приштине и разговарао о јачању сарадње наша два народа и државе", навео је Вучић на Инстаграму.

Он је Дендијасу захвалио на принципијелном ставу Грчке, као и на личном ангажману, када је реч о подршци дијалогу, поштовању међународног права, очувању мира и стабилности у региону и залагању за напредак Србије на путу евроинтеграција.

Дендијас саопштио је данас да је Вучићу честитао на недавно постигнутом споразуму Београда и Приштине у Охриду и потврдио чврсту подршку Грчке напорима којима посредује ЕУ за даљи напредак дијалога.

"Поновио сам чврсту подршку Грчке напорима којима посредује ЕУ за даљи напредак дијалога Београда и Приштине, у циљу постизања свеобухватног, правно обавезујућег споразума", навео је Дендијас на Твитеру.

Он је додао да су део дискусије били регионални развој и европска перспектива Западног Балкана. Шеф грчке дипломатије истакао је да га је председник Србије срдачно примио у Београду.

"Честитао сам му на недавном споразуму Београда и Приштине постигнутом у Охриду", навео је Дендијас.

Грчко Министарство спољних послова у уторак је најавило да ће Дендијас боравити данас у посети Србији, где ће га примити председник Вучић.

У саопштењу грчког МСП-а наводи се да се очекује да ће разговори током посете Дендијаса Србији бити усредсређени на дијалог Београда и Приштине након недавног развоја догађаја, као и на европску перспективу Западног Балкана.

Подсетимо, Грчка је једна од пет држава чланица Европске уније која није признала независност тзв. Косова. Атина је више пута навела да свој став неће мењати.