Старешине Војске Републике Српске: Спречити да се хашка архива чува у Сарајеву

Уколико би се архива Међународног кривичног суда за бившу Југославију нашла у Федерацији БиХ, то би отворило врата злоупотребама, сматра Председник Организације старешина Војске Републике Српске

Председник Организације старешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин поручио је да се не сме дозволити да архива Хашког трибунала буде похрањена у Федерацији БиХ, јер би то представљало велику опасност и огромну могућност злоупотреба.

Коментаришући захтев бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића да се архива Хашког трибунала чува у БиХ, Жупљанин је рекао да Република Српска мора свим средствима да осигура да поменута архива остане у Хагу или да се премести на неку трећу локацију, имајућу у виду да Српска сигурно не би била у игри.

"Постоји и варијанта да се сва архива Хашког трибунала која се односи на људе из Републике Српске који су били предмет истрага или пресуда похрани у Републици Српској, а за оне који су били предмет истрага из ФБиХ да се похрани у том ентитету", истакао је Жупљанин а пренела Срна.

Жупљанин је оценио да то неће задовољити Бећировића и "осталу братију" из Сарајева, закључујући да свим институционалним средствима треба спречити да се хашка архива нађе у Сарајеву.

Бећировић је генералном секретару УН, председнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове и председнику Генералне скупштине УН упутио писмо у којем је затражио да архивска грађа Међународног кривичног суда за бившу Југославију буде похрањена у БиХ.

Бошњачки члан Председништва БиХ о писму je обавестио секретара УН Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Абубакара Тамбадуа током сусрета у Сарајеву.