Србија и Балкан

Предраг Марковић: Међународно право умрло је 24. марта 1999. године

Бомбардовање ТВ Београд је једно од најгорих непочинстава НАТО агресије на СРЈ, али то им се вратило у Ираку и Аванистану јер су они у нашем рату заснованом на лажи, прошли релативно јефтино, рекао је Марковић
Предраг Марковић: Међународно право умрло је 24. марта 1999. године© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Поводом годишњице бомбардовања СРЈ, историчар Предраг Марковић изјавио је да је напад НАТО алијансе 24. марта 1999. године злочин и подсетио да је агресија Запада почела без правих разлога и без одобрења Савета безбедности УН.

"Читав рат је злочин, а не да је тај рат добар па су случајно убили малу Милицу или спалили путнике воза у Грделичкој клисури", истакао је Марковић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Он је оценио да је тада "једна велика сила одлучила да она има право да одлучује ко ће да буде бомбардован, а ко ће да буде награђен" и додао да је "тога дана умрло међународно право".

"Бомбардовање Телевизије Београд је једно од најгорих непочинстава тог рата, али то им се вратило у Ираку и Авганистану, јер су они у нашем рату заснованом на лажи, прошли релативно јефтино", рекао је он.

И у Ираку и Авганистану су, каже историчар, извршени страшни злочини над цивилима, а наш рат као да је био проба за те ратове.

"Аваганистан је био најскупљи рат Америке и у ратовима у Ираку и Авганистану, Америка је престала да буде највећа светска сила", рекао је Марковић.

Историчар истиче да је Београд први и последњи бомбардован град у 20. веку у Европи.

"Код нас све почиње и све се завршава – први бомбардован град у 20. веку у Европи је Београд и последњи град бомбардован у Европи је Београд. Први рат у 20. веку је Први балкански рат", рекао је Марковић.

Подсећамо да су 24. марта 1999. године, у вечерњим сатима снаге НАТО-а почеле ваздушне ударе на СРЈ без одобрења УН. Током 78 дана акције у којој је учествовало 19 земаља, погинуло је око 2.500 цивила, око 750 војника и полицајаца, 6.000 цивила је рањено, а материјална штета процењена је на више десетина милијарди долара.

За 11 недеља НАТО је извршио 2.300 ваздушних удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби.

image