Стојановић: Став Српске листе о неучешћу на изборима се неће променити

Избори у четири општине на северу КиМ не могу да буду легитимни уколико на њима не учествују они који су већина на том простору, сматра аналитичар

Чврст став Српске листе о неизласку на изборе се неће променити, сматра спољнополитички коментатор Мирослав Стојановић и додаје да су они представници странке изричити у захтевима због којих су напустили приштинске институције, као и да се ни на видику не појављује идеја око формирања Заједнице српских општина. 

Према његовим речима, избори у четири општине на северу Косова и Метохије не могу да буду легитимни јер не учествују они који су већина на том простору, а неко бира представника уместо њих.

"Борељ је изричит, али наравно у оним документима који су остали доста неодређени и кад су у питању рокови и главне теме рецимо ЗСО, поменута је наравно али, он је изричито рекао и на тој првој конференцији за штампу 'брзо и што пре', али није одређен неки датум" наводи Стојановић за Танјуг и истиче да је то заправо кључ за било какав наставак разговора.

Стојановић каже да лидери Европске уније прихватају и поздрављају споразум из Охрида, али да пожурују обе стране, Београд и Приштину, да га реализују без одступања.

Напомиње да није оптимиста када је у питању реализација процеса нормализације на мапи пута, поготово што и Мирослав Лајчак и Жозеп Борељ признају да су имали веће амбиције него што су добили резултат.

"Поменуто је наравно да ЗСО, што је веома важно за нас, није део тог пакета него је део једног споразума који је направљен пре десетак година. То је важно због тога што су различите интерпретације, поготово из Приштине, а садржај је у тим споразумима већ био таксативно поменут, шта би ЗСО била и шта би она садржала и како би функционисала, од статута до председника и свих осталих симбола", објаснио је он.

Додаје да је и сам Лајчак то пореметио пре Охрида лансирајући идеју у Европи да постоји неколико формата који би могли да се примене у том случају, али да је ту реч о мањинским права која постоје у разним земљама.