Србија и Балкан

Додик: Одлука о прекиду сарадње са амбасадама донета зато што су дирнуле у имовину РС

Све што радимо и што смо трпели, било је због мира, безбедности наших људи, али некада се преврши мера, као сада, поручио је председник Републике Српске
Додик: Одлука о прекиду сарадње са амбасадама донета зато што су дирнуле у имовину РС© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је одлука о прекиду сарадње са особљем британске и америчке амбасаде у Босни и Херцеговини донета јер су они 20 година наметали проблеме Српској и зато што су сада дирнули у имовину, а то је, како је рекао, "нешто што се не сме".

Додик је објаснио да је реч о особљу америчке амбасаде у БиХ и њиховим специјалним изасланицима.

"Све што радимо и што смо трпели, било је због мира, безбедности наших људи, али некада се преврши мера, као сада", истакао је Додик, наводећи да је америчка амбасада извештавала како хоће, али на штету Српске.

Додик је рекао да одлуку владе о прекиду сарадње имају обавезу да поштују начелници, министри, премијер и сви српски представници на заједничком нивоу, пренела је Срна.

Он је поновио да, уколико се буде наметала прича о Закону о имовини и не буде дозвољено да њоме располаже Српска, онда ће бити донета одлука о изласку РС из БиХ.

Оценио је о да је лакше претрпети санкције, него изгубити имовину јер би у том случају изгубили Републику Српску.

"Желим да Република Српска и после мене буде снажна и не дозволи никаквим мешетарима да управљају њоме, већ да суверено влада својим националним и другим ресурсима", рекао је Додик синоћ за Телевизију "К3".

Он је нагласио да нема човека у Српској који би био спреман да разговара о томе да имовина пређе на ниво БиХ.

Додик је рекао да сматра и да је опозиција спремна да се бори за то да имовина остане Српској, јер постоје национална и државна питања која морају да окупе све људе на једном месту.

Додик је поновио да су имовина, територија и надлежности Српске неприкосновени и најавио да ће једног дана од Уставног суда Републике Српске затражити да каже шта је уставно или није, а за шта каже да није, ићи ће се у парламент ради поништавања тих закона.

Република Српска би била земља за пример да може да користи своје ресурсе и да нема блокаде на нивоу БиХ, истакао је Додик.

Додао је да Република Српска данас има више пријатеља него што је имала у својој историји, наводећи као примере Мађарску, Србију, Русију, Кину, али и добре односе са Хрватском. 

Када је реч о руско-украјинском сукобу, Додик је рекао да се води рачуна о интересу народа који овде живе, док Запад хоће да се под морањем придружи њиховим санкцијама. Поставио је питање, због чега би Република Српска то учинила.

Говорећи о закону о невладиним организацијама, Додик је навео да ће тај закон изазвати проблеме, истакавши да се само тражи да се региструју они који добијају страни новац да делују на простору Републике Српске, као и да није спреман да трпи ароганцију Американаца.

"Америка је снажна земља, дала је значајан допринос цивилизацијском развоју, али је првак света да потчињава, да другима чини зло и грешке", рекао је Додик.

Он је најавио да ће се у Српској у наредним месецима донети закон којим ће припадницима ЛГБТ организација бити забрањен прилаз образовним установама.

image