Србија и Балкан

Приштина захвалила НАТО-у на агресији на Југославију

Бомбардовање 1999. године је спречило "геноцид над албанским народом", због чега су Аљбин Курти, Вјоса Османи и Глаук Коњуфца захвални на војној интервенцији која је утрла пут ка, како су навели, светлој будућности тзв. Косова
Приштина захвалила НАТО-у на агресији на Југославијуwww.globallookpress.com © © mfa_russia

На годишњицу почетка НАТО бомбардовања СР Југославије представници привремених приштинских институција захвалили су се Северноатлантском савезу на војној интервенцији 1999. године у којој је током 78 дана бомбардовања убијено око 4.000 људи, међу којима и 89 деце.

Бомбардовање НАТО-а (покренуто без одобрења Савета безбедности) је "зауставило геноцид над албанским народом", рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и наређао заслужне за то: у политичком аспекту Бил Клинтон, у дипломатском Медлин Олбрајт, у информационом Џејмс Рубин, а у војном Весли Кларк, истакао је Курти.

"Бомбардовање је зауставило геноцид над албанским народом од стране фашистичког режима Милошевића. Овај чин дао је снажну подршку нашој земљи, не само у војном аспекту, већ и у снажној потврди да је право на нашој страни и да је Србија агресор који је вршио геноцид над народом Косова", рекао је Курти.

Сличну поруку упутила је и председница привремених институција Вјоса Османи која је истакла да су се "на данашњи дан пре 24 године, наши савезници у НАТО-у окупили да окончају бруталност геноцидног режима".

Османи је заједно са амбасадорима Квинте одала пошту НАТО војницима погинулим на Косову и Метохији.

"Интервенција је спасила милионе живота, али је такође утрла пут ка светлијој, просперитетнијој и мирнијој будућности народа Косова и региона. Вечно смо захвални", написала је Османи на Твитеру.

НАТО-у се у песничком стилу захвалио председник Скупштине у Приштини Глаук Коњуфца који је написао да је слобода "заблистала са разбукталог неба".

"24 године касније, република 'Косово' је изграђена на темељима ослободилачког рата ОВК, са муком народа и уз помоћ војне помоћи НАТО", поручио је Коњуфца, а пренео је Танјуг.

image