Приштина захвалила НАТО-у на агресији на Југославију

Бомбардовање 1999. године је спречило "геноцид над албанским народом", због чега су Аљбин Курти, Вјоса Османи и Глаук Коњуфца захвални на војној интервенцији која је утрла пут ка, како су навели, светлој будућности тзв. Косова

На годишњицу почетка НАТО бомбардовања СР Југославије представници привремених приштинских институција захвалили су се Северноатлантском савезу на војној интервенцији 1999. године у којој је током 78 дана бомбардовања убијено око 4.000 људи, међу којима и 89 деце.

Бомбардовање НАТО-а (покренуто без одобрења Савета безбедности) је "зауставило геноцид над албанским народом", рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и наређао заслужне за то: у политичком аспекту Бил Клинтон, у дипломатском Медлин Олбрајт, у информационом Џејмс Рубин, а у војном Весли Кларк, истакао је Курти.

"Бомбардовање је зауставило геноцид над албанским народом од стране фашистичког режима Милошевића. Овај чин дао је снажну подршку нашој земљи, не само у војном аспекту, већ и у снажној потврди да је право на нашој страни и да је Србија агресор који је вршио геноцид над народом Косова", рекао је Курти.

Сличну поруку упутила је и председница привремених институција Вјоса Османи која је истакла да су се "на данашњи дан пре 24 године, наши савезници у НАТО-у окупили да окончају бруталност геноцидног режима".

Османи је заједно са амбасадорима Квинте одала пошту НАТО војницима погинулим на Косову и Метохији.

"Интервенција је спасила милионе живота, али је такође утрла пут ка светлијој, просперитетнијој и мирнијој будућности народа Косова и региона. Вечно смо захвални", написала је Османи на Твитеру.

НАТО-у се у песничком стилу захвалио председник Скупштине у Приштини Глаук Коњуфца који је написао да је слобода "заблистала са разбукталог неба".

"24 године касније, република 'Косово' је изграђена на темељима ослободилачког рата ОВК, са муком народа и уз помоћ војне помоћи НАТО", поручио је Коњуфца, а пренео је Танјуг.