Србија и Балкан

Четири опозиционе странке поднеле кривичну пријаву против Вучића

Двери, Заветници, Нови ДСС и ПОКС тврде да бране Устав и територијалну целовитост Србије
Четири опозиционе странке поднеле кривичну пријаву против Вучића© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs

Представници опозиционих парламентарних странака – Двери, Заветници, Нови ДСС и ПОКС, који себе називају "државотворном опозицијом", поднели су Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против председника Србије Александра Вучића.

"Решили смо да проверимо правосудне институције Србије, да проверимо постоји ли самостално тужилаштво и да ли ће поступати по овој кривичној пријави, јер ни највиши државни функционери не могу бити заштићени од кривичног гоњења за учињена кривична дела", рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић, а пренео Танјуг.

Следеће недеље на исти начин ће се обратити и Уставном суду Србије, као највишој правосудној институцији, која такође, како каже Обрадовић, може да оцени уставност онога што се наводи у кривичној пријави.

Посланик Заветника Зоран Зечевић рекао је да је ово борба за права сваког грађанина, радника и сељака и свих људи који живе и намеравају да се врате у Србију, те додао да су сада на потезу државни органи.

"Ми се надамо да ће такозвано самостално тужилаштво предузети одређене кораке, јер Устав ове земље и законе који произлазе из Устава треба да поштују сви и ти закони важе за све", рекао је Зечевић.

Председник ПОКС-а Војислав Михаиловић истакао је да ће "државотворна опозиција" наставити да брани Устав и територијалну целовитост Србије.

"Ми ћемо Устав бранити на сваки начин, кад кажем на сваки начин, то значи и кроз Парламент, али сведоци смо да је тај парламент суспендован и да председник Скупштине не сазива већ месец дана Скупштину, вероватно плашећи се реакције опозиције", изјавио је Михаиловић.

Представници опозиционих парламентарних странака поновили су своје захтеве – одбацивање француско-немачког предлога у вези с Косовом, оставка председника Александра Вучића и расписивање ванредних избора у Србији на свим нивоима.

image