Србија и Балкан

Ђукановић назвао НАТО најпрестижнијим савезом у историји човечанства

Идеја великосрпског национализма је увек иста, да Црна Гора треба да буде друга српска држава и самим тим да буде привезак "српског света", рекао је Мило Ђукановић синоћ на ифтару у Рожајама
Ђукановић назвао НАТО најпрестижнијим савезом у историји човечанства© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Мило Ђукановић, актуелни председник Црне Горе и кандидат ДПС-а на председничким изборима чији други круг се одржава у недељу 2. априла, жестоко је на ифтару у Рожајама напао противкандидата Јакова Милатовића.

Ђукановић је кандидата Покрета Европа сад Милатовића оптужио да је резервни фаворит великосрпског национализма у Црној Гори уместо Андрије Мандића.

"Док је постојала нада да ће моћи на позицију председника изгурати Андрију Мандића, здушно су радили у његову корист. Kад су схватили да не могу сада покушавају да изгурају још једног резервног играча. Он је био резервни играч и кад је ушао у трку уместо Милојка Спајића, он је сада резервни фаворит великосрпског национализма у Црној Гори умјесто Андрије Мандића. То је суштинска разлика између наше две политике, и то је заправо једино право питање за нас људе који учествују у овом изборном процесу", рекао је Ђукановић.

Он је додао да је убеђен да у Рожајама није претешко одлучити између две понуде – између понуде да "будемо грађани Европе" и друге понуде која нас у суштини "опет покушава вратити у позицију приласка српског света".

Осим овог става, Ђукановић је Милтовића оптужио и да покушава да ускрати бирачко право црногорској дијаспори.

"Ако је неко и имао дилему коју политику репрезентује мој противкандидат, верујем да је и током ове две недеље времена између првих и других избора, он то сам најбоље показао. За њега је проблематично да ли људи који су из егзистенцијалних разлога привремено ван Црне Горе треба да имају право да у својој земљи користе своје бирачко право, оно бирачко право које не користе нигде осим у овој земљи. Он је због тога што му се не допада став већине људи који су у дијаспори желео да им ускрати бирачко право. То свакако није европски. То је националистички, јер знамо да је желио да им ускрати право зато што зна да они не подржавају његову националистичку политику", рекао је Ђукановић.

На ифтару у Рожајама Ђукановић је поновио оно што је више пута рекао у кампањи, да Црна Гора на овим изборима бира да ли ће наставити европским путем или ће посустати под агресивним притиском великодржавног национализма и напустити пут достизања европских вредности.

Ђукановић изборе упоредио са референдумом о независности Црне Горе 2006.

"Ви сте били сведоци тога шта смо, не само ми у овој сали него многи наши истомишљеници током претходних две и по деценије направили заједно у Црној Гори. Дакле, ми смо допринели да се у овој земљи сачува мир и мултиетнички склад, ми смо допринели да ова земља обнови своју државну кућу, ми смо допринели да се ова земља окрене правом новом савременом систему вредности, допринели смо да ова земља постане чланица најпрестижнијег војног политичког савеза у историји човечанства, и дошли смо до последњег корака", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је додао да је последњи корак да Црна Гора постане део породице најразвијенијих европских држава и народа.

"Тај задатак смо започели, направили неколико веома важних корака и спремни смо да направимо и завршни корак. Убеђен сам и да тај завршни корак можемо да направимо током следећег петогодишта, дакле, током мог следећег председничког мандата", рекао је Ђукановић.

Према оцени Ђукановића, Црна Гора је у последње две и по године били у прилици да види и другу, конкурентску слику коју на овим изборима представља његов противкандидат, и описао га као време свеколиког пропадања, и економског, и финансијског, и безбедносног, и државног, и пропадања Црне Горе на европском путу.

"Идеја великосрпског национализма је увек иста, да Црна Гора треба да буде друга српска држава и самим тим да буде привезак 'српског света'. Kад кажем тежак је избор, тежак је због моћног репертоара којег они употребљавају и који ви знате. Имали смо прилике у разним епизодама и у новијој историји да видимо како то изгледа када они насрћу на сувереност, на грађански карактер и на мултиетнички састав Црне Горе. Због тога морамо учинити све што је у нашој моћи да их победимо и овога пута. Много смо их пута победили у сусрет 2006. посебно од 2006. до данас. Ово је један дан који није мање изазован од 21. маја 2006. Морамо направити мобилизацију на нивоу оне коју смо имали на референдуму да бисмо били сигурни да ћемо савладати оно што је политичка сила која се на овим изборима упрегла против грађанске и европске Црне Горе", рекао је Ђукановић додајући како верује да ће у недељу увече са својим присталицама славити победу на изборима у Црној Гори.

image